Douwina Wiebenga - Klant en draagster van orthopedische schoenen

Douwina Wiebenga - Klant en draagster van orthopedische schoenen

Ik ga voor mijn dagelijkse fietstochtje

Eén keer in de week boodschappen doen? Ik houd er niet van. Het is misschien wel praktisch om op zaterdag de kofferbak van de auto vol te laden en voor de rest van de week klaar te zijn, maar ik vind het niet gezellig. Het is veel meer mijn ding om elke dag de fiets pakken, een mooie route te rijden en dan, voordat ik naar huis ga, even een tussenstop te maken bij de supermarkt. Op de fiets kan ik heerlijk mijn hoofd leegmaken. Al fietsend bedenk ik wat ik die avond eens ga eten. Ik moet er niet aan denken om op zaterdag al te weten wat op woensdag de pot schaft. Fietsen door weer en wind vond ik altijd al lekker.

Op een gegeven moment ging het me allemaal steeds moeilijker af. Pijn in mijn linkerenkel. Ik ging naar de huisarts en daarna is van alles geprobeerd om de pijn te verlichten. Injecties, gips? Het was niet duidelijk wat er precies aan de hand was. Jicht? Platvoeten? Reuma? Uiteindelijk kreeg ik steunzolen en dat hielp een aantal jaren goed. Maar de pijn kwam terug, veel erger dan de eerste keer. Ik kon bijna niets meer. Ik ging toen naar een orthopeed. Er werden foto's gemaakt. Snel werd duidelijk wat eraan schortte. Mijn enkelgewricht was letterlijk tot op het bot versleten.

Ik kon kiezen uit een aantal dingen om de pijn te verlichten. Een nieuw enkelgewricht? De boel vastzetten? Die opties heb ik meteen laten varen. Ik moet er niet aan denken! Als het echt niet anders kan, oké, dan is dat zo, maar ik koos nu voor de minst ingrijpende optie: orthopedische schoenen. Zo kwam ik terecht bij OIM Orthopedie. Stefan Sloeserwij, de schoentechnicus, stelde mij tijdens het intakegesprek veel vragen. Ik vond dat erg prettig. Voor hem is het aanmeten van zulke schoenen misschien dagelijks werk, maar voor mij was het de eerste keer en nu wist ik tenminste wat ik kon verwachten. Daarna heeft hij mijn voeten opgemeten en hebben we samen gekeken hoe de schoenen eruit moesten zien. Ik had voorbeeldschoenen meegenomen die ik mooi vond. Die zijn zo goed mogelijk nagemaakt. Natuurlijk was een exacte kopie door de aanpassingen voor mijn enkel onmogelijk, maar ik vind ze erg geslaagd en ben er blij mee. Ik zit weer elke dag op de fiets en heb mijn vrijheid terug. Dat is een geweldig gevoel!?

Lees ook het verhaal van Stefan Sloeserwij, adviseur van Douwina.