Diabetes

Diabetes

Diabetes mellitus, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische stofwisselingsziekte met als belangrijkste kenmerk een te hoge bloedsuikerspiegel. Diabetes heeft gevolgen voor het hele lichaam, zeker ook voor de voeten. Met extra zorg en aandacht kun je veel leed voorkomen.

Kenmerken en symptomen

Een belangrijke brandstof van ons lichaam is glucose. Glucose is nodig in het bloed om spieren en organen van energie te voorzien. Om die glucose op te nemen hebben de lichaamscellen insuline nodig. Dit hormoon wordt gemaakt in de alvleesklier. De insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Bij diabetes maakt de alvleesklier geen of te weinig insuline aan. Daardoor loopt de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog op. Dat betekent dat suikers in het bloed blijven die niet worden verbruikt voor inspanning. Met als gevolg de nodige complicaties op de korte en lange termijn. Ook kan het zijn dat je lichaam onvoldoende gevoelig is voor insuline.

De meest voorkomende soorten diabetes zijn diabetes type 1 en type 2 (ouderdomssuiker).

Bij mensen met diabetes type 1 maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. Type 1 begint meestal vrij plotseling op jonge leeftijd. Maar de ziekte kan mensen van alle leeftijden treffen.

Bij type 2 maakt de alvleesklier te weinig insuline aan of de insuline kan zijn werk niet meer goed doen. Diabetes type 2 komt voor op alle leeftijden. Vooral ouderen en mensen met overgewicht vormen een risicogroep.

Bijna een kwart van mensen met diabetes krijgt te maken met voetproblemen, ook wel de ?diabetische voet? genoemd, eigenlijk een verzamelnaam van voetklachten. Het begint meestal met eeltplekken en onschuldig uitziende wondjes. Maar worden ze niet op tijd behandeld, dan kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Oorzaken

  • van diabetes type 1 is de precieze oorzaak nog niet bekend;
  • ook de oorzaken van diabetes type 2 zijn nog niet allemaal bekend. Wel bekend is dat erfelijkheid, overgewicht en te weinig beweging een oorzaak kunnen zijn.

Behandeling

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker bij de diabetische voet. Daarom is het belangrijk dat diabetespatiënten hun voeten elke dag controleren en goed verzorgen. Wij adviseren uit voorzorg jaarlijkse je voeten grondig te laten controle door je huisarts, diabetes verpleegkundige of podotherapeut. De podotherapeut kan bij een (half-)jaarlijkse voetscreening advies geven over de verzorging van je voeten en goede schoenen. Eventueel kan de podotherapeut een steunzool op maat maken voor een goede drukverdeling en voetfunctie. Of een teenorthese die de teenstand corrigeert en je voet tegen drukplekken beschermt.

Goed schoeisel kan veel problemen voorkomen. Het beschermt je voet optimaal tegen drukplekken en wondjes. Meestal kiest de huisarts of specialist voor een (semi-)orthopedische schoen vanwege de perfecte pasvorm. Wij maken de schoen op maat van lichtgewicht materiaal en zonder naden. Kwetsbare delen van je voeten krijgen extra ruimte in je schoen. 

Meer informatie

Informatie van de diabetesvereniging Nederland
www.dvn.nl

Informatie van het Nederlandse Diabetesfonds
www.diabetesfonds.nl

Informatie Podotherapie
www.podotherapie.nl