Spina bifida

Spina bifida

Spina bifida wordt in de volksmond open ruggetje genoemd. Er zijn verschillende vormen van spina bifida. Afhankelijk van de plaats en grootte van de open wervels kunnen lichte tot zware handicaps optreden als verlamming en een waterhoofd.

Kenmerken en symptomen

Bij de geboorte is niet altijd direct te zien of je kind een open ruggetje heeft. De opening kan ook bedekt zijn met huid. Doordat de neurale buis niet is gesloten, kunnen verlammingsverschijnselen of problemen met de blaas optreden of je kind krijgt een waterhoofd.

Oorzaken

Een duidelijke oorzaak voor spina bifida is nog niet bekend. Wel speelt erfelijkheid een rol.

Behandeling

Afhankelijk van het soort open ruggetje kan een baby direct na de geboorte geopereerd worden om het ruggetje te sluiten. Vaak plaatst de arts dan ook een drain in het hoofdje van de baby. De drain voert overtollig hersenvocht weg. Een waterhoofd is een kenmerk bij kinderen met een open ruggetje. Bij de een kan dit gevaarlijk worden, bij een ander groeit dit niet. Kinderen met een open ruggetje hebben grote kans op verlamming aan de benen. Ook hebben ze vaak klompvoetjes. Hierdoor is lopen erg moeilijk. Orthopedisch schoeisel of braces kunnen helpen.