Menu Sluiten
Beenlengteverschil

Beenlengteverschil

Misschien denk je bij hoofdpijn, rug- en nekklachten niet meteen aan een beenlengteverschil. Toch zou dat een goede verklaring kunnen zijn. Bij sommige mensen is het ene been langer dan het andere. Het lengteverschil zorgt ervoor dat het bekken scheef gaat staan en om dit te compenseren maakt de rug een kromming door de spieren aan één kant van de rug constant te spannen. Pijn en spanning op knieën, heup en rug zijn de belangrijkste klachten.

Kenmerken en symptomen

Wanneer het ene been iets langer is, zie je een ongelijk looppatroon. Meestal is dat geen probleem. Het lichaam compenseert zelf de scheefstand. Bij een wat groter beenlengteverschil ontstaan meer klachten. Ten eerste zakt het bekken scheef. Door die scheefstand komt de wervelkolom in een zijwaartse kromming te staan. De onbalans van de wervelkolom betekent weer extra aanspanning van je rugspieren. Door de asymmetrische opbouw van de wervelkolom kun je pijn in de onderrug maar ook in je schouders, hoofd en nek krijgen.
Vaak zie je bij beenlengteverschil een naar voren gedraaide stand in de heup. Met deze eenzijdige overbelasting draaien ook knie en enkel mee. In de meeste gevallen is behandeling niet nodig.

Van een beenlengteverschil tot één centimeter heb je weinig of geen last. Bij een groter verschil is sprake van een duidelijk zichtbare invloed op je looppatroon, bijvoorbeeld een asymmetrische manier van lopen.

Oorzaak

Verschil in beenlengte is een verschijnsel dat vaak voorkomt. Het kan aangeboren zijn. Maar ook het gevolg van verlamming, botbreuk of een groeistoornis in je jeugdjaren waardoor de groeischijven zijn beschadigd. We spreken dan van een anatomisch beenlengteverschil.

Behandeling

Raadpleeg bij ernstige klachten altijd je huisarts. Die kan je doorverwijzen voor een afspraak met onze orthopedisch schoenmaker. Een beenlengteverschil tot ongeveer 1 cm kunnen we vaak vrij eenvoudig oplossen door een podotherapeutische zool of een orthopedisch voetbed ofwel steunzool bij je aan te meten. Als het beenlengteverschil groter is, dan is het nodig (een deel van) je schoen of hak te verhogen.