Zweepslag

Zweepslag

Je bent aan het sporten en opeens voel je een felle pijn in je kuit. Alsof iemand er met een zweep tegenaan slaat. Zweepslag is een sportblessure waarbij een scheuring ontstaat in één of meerdere kuitspieren. Dit veroorzaakt een scherpe pijn. Het kan in principe in elke spier voorkomen, maar meestal in de kuit.

Kenmerken en symptomen

Bij het afzetten van de voet met lopen of springen ontstaat er plotseling een gevoel van een klap tegen de kuit. Daar komt de naam ook vandaag, alsof je een zweepslag krijgt.

Er is een scheur ontstaan in het spiergedeelte, het dikke deel van de kuit, meestal aan de binnenzijde van het been. Behalve de vezels van de spier scheuren ook bloedvaten en lymfevaten. Dan komt er dus bloed en vocht los in het been dat zwelt en blauw kan worden. Er is een plotselinge scherpe pijn, precies op de plek waar de scheur is ontstaan. Dit is een heel andere pijn dan bij een spierkramp die meestal wel herkend wordt. Bovendien is bij kramp de spier keihard, terwijl bij een zweepslag de spier zacht aanvoelt.

Zweepslag in de kuit ontstaat meestal aan de binnenzijde (mediaal) bij de spierpeesovergang van de kuit. Er is meteen sprake van functieverlies (functio laesa) en men kan niet meer verder sporten. De zweepslag gaat vaak gepaard met een bloeduitstorting en op de plek van de scheuring is een 'deuk' voelbaar.

Een spierscheuring kan ook ontstaan in het bovenbeen, zowel aan de voorkant (quadriceps) als achterkant (hamstrings) van het bovenbeen.

Oorzaken

  • onvoldoende warming up of cooling down;
  • verkorte of stijve spieren;
  • onvoldoende of niet rekken;
  • te snel opgebouwde training;
  • te veel sprongtraining;
  • slechte schoenen;
  • te harde, hellende of dalende ondergrond.

Behandeling

Als je een zweepslag hebt, is het belangrijk om je kuitspier direct te koelen. Je huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar onze podotherapeut om je kuitspier te tapen. Door medical taping kunnen pijnklachten verdwijnen. Ook kan onze podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus een hakverhoging in je (sport)schoen maken of een corrigerende steunzool aanmeten. Hiermee voorkom je een herhaling van zweepslag aan de kuitspier.