Menu Sluiten
Lumbago/spit

Lumbago (spit)

Lumbago of spit zijn andere woorden voor lage rugpijn, tussen de onderste wervels en je billen. Lage rugpijn komt veel voor. Bij sommige mensen komt de rugpijn regelmatig terug, in hevige mate. Als de pijn langer dan drie maanden aanhoudt, spreken we van chronische rugpijn. Er is geen aantoonbare ziekte of beschadiging die de pijn veroorzaakt.

Kenmerken en symptomen

  • pijn in je onderrug;
  • pijn bij bewegen;
  • moeite met voor- en achterover leunen;
  • tintelend gevoel of gevoelloosheid in rug, zitvlak of benen.

Oorzaken

Meestal heeft lage rugpijn geen ernstige oorzaak. Denk aan overbelasting van de rug, verkeerde bewegen, overgewicht of een slechte conditie. Het kan echter zo zijn dat iemand met lage rugpijn de controle over blaas of darmen verliest, niet kan slapen van de pijn, hoge koorts heeft of veel afvalt.

Behandeling

In 95% van de gevallen verdwijnen de klachten na zes weken. Beweging is heel belangrijk. Heb je echter last van een van bovengenoemde oorzaken en verdwijnt de pijn niet na 6 weken, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut voor oefeningen. Medicijnen kunnen verlichting geven, maar lossen het probleem niet op. Het is belangrijk om in beweging te blijven. Als je langdurig pijn blijft houden en oefeningen niet helpen, kan je huisarts je doorverwijzen naar een van onze orthopedisch instrumentmakers voor een ruggordel.