Diabetische voet

Diabetische voet

Heb je diabetes? Wees dan extra zuinig op je voeten. Bijna een kwart van mensen met diabetes krijgt te maken met voetproblemen, ook wel de 'diabetische voet' genoemd. Eigenlijk is het een verzamelnaam van voetklachten. Het begint meestal met eeltplekken en onschuldig uitziende wondjes. Worden ze niet op tijd behandeld, dan kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Kenmerken en symptomen

  • eeltvorming;
  • kleine wondjes;
  • verstijving in de gewrichten;
  • gevoelloosheid in de voet (neuropathie).

Klachten kunnen variëren van lichte afwijkingen tot ernstige voetproblemen. Vooral bij mensen die langer diabetes hebben, is veel zorg en aandacht nodig. Vast ritueel voor diabetici is dan ook de dagelijkse voetcontrole.

Oorzaken

  • neuropathie: een verminderde gevoeligheid in je benen en voeten. Doordat de gevoeligheid afneemt, bestaat het gevaar dat vergrote druk onopgemerkt blijft en voetwondjes kunnen uitgroeien tot ontstekingen;
  • verminderde doorbloeding van benen en voeten door vaatvernauwing, waardoor wondjes langzamer genezen, met gevaar op ontstekingen en zelfs bloedvergiftiging;
  • huidbeschadigingen door overmatig eelt op plekken van de voet waar druk op staat, zoals teentoppen, op het teengewricht of de zijkant van hiel, enkel en voet;
  • verstijving van de voetgewrichten door veranderingen in het bindweefsel. Dat heeft invloed op je looppatroon met kans op extra eeltvorming onder je voet;
  • een verminderde weerstand tegen infecties;
  • de meeste voetzweren bij patiënten met diabetes mellitus type 2 zijn het gevolg van slecht zittende schoenen of voetafwijkingen die drukplekken veroorzaken.

Behandeling

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt zeker bij de diabetische voet. Daarom is het belangrijk dat diabetespatiënten hun voeten elke dag controleren en goed verzorgen. Wij adviseren uit voorzorg jaarlijks je voeten grondig te laten controleren door je huisarts.

Goede schoenen kunnen veel problemen voorkomen. Ze beschermen je voet optimaal tegen wondjes. Meestal kiest de huisarts of specialist voor een orthopedische schoen vanwege de perfecte pasvorm. Wij maken de schoen op maat van lichtgewicht materiaal en zonder naden. Kwetsbare delen van je voeten krijgen extra ruimte in je schoen.
Ook een podotherapeut kan veel doen aan een diabetische voet, zoals een uitgebreide voetscreening. Om voetklachten te verhelpen of te voorkomen kan de podotherapeut podotherapeutische zoleninlays of een teenorthese maken, die je in een goed passende confectieschoen kunt dragen. De podotherapeut werkt nauw samen met de praktijkondersteuner van de huisarts en de medisch pedicure.