Hielkloven

Hielkloven

Hielkloven ontstaan vaak door overmatige eeltvorming in combinatie met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de hielen tijdens het lopen, kan het eelt barsten. Kloven worden vaak als minder mooi ervaren.

Kenmerken en symptomen

Deze vaak verticale barstjes verkleuren soms wit en staan in sommige gevallen een beetje open. Dit kan zeer pijnlijk zijn, bloeden en zelfs gaan ontsteken, waarbij wondjes kunnen ontstaan.

Oorzaken

  • een staand beroep;
  • overgewicht;
  • het dragen van open schoenen en slippers;
  • het negeren van een droge huid en overmatig eelt;
  • een afwijkende voetstand;
  • diabetes.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van deze aandoening zijn verschillende behandelmethoden mogelijk door onze podotherapeut. Zo kan onze podotherapeut een instrumentele behandeling uitvoeren met als doel het overmatige eelt te verwijderen. Daardoor nemen de kloven af. Verder geeft de podotheapeut advies op het gebied van zelfzorg, denk aan het insmeren van de voeten.

Mocht een instrumentele behandeling niet voldoende zijn, dan is het mogelijk om bijvoorbeeld met een siliconen teenorthese de kloven te beschermen tegen overmatige druk in de schoen, waardoor ze niet splijten. Als de kloven ontstaan door een afwijkende voetstand, dan kan het zijn dat er schoenadvies wordt gegeven of dat podotherapeutische zolen of steunzolen worden voorgeschreven.

Heb je diabetes en snel last van kloven, neem dan zeker contact op met een van onze podotherapeuten. Door diabetes genezen wonden minder snel. Het is beter wonden te voorkomen dan te genezen.