Hielpijn

Hielpijn

Met hielpijn of calcaneodynie wordt pijn aan de onderkant van je hielbeen bedoeld. Het hielbeen (calcaneus) is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan en bij het afwikkelen van je voet tijdens het lopen.

Kenmerken en symptomen

  • pijn aan de onderkant van je hielbeen

Oorzaken

  • ouder worden. Het vetkussen dat zich onder je hiel bevindt, zorgt voor een goede demping tijdens het staan en lopen. Naarmate we ouder worden, wordt dit vetkussen dunner en vermindert het dempend vermogen. Hierdoor raakt het hielbeen overbelast of geïrriteerd. 
  • afwijkende voetstand. Een afwijkende voetstand kan een overbelasting veroorzaken van de achillespees of de grote pees onder de voet die aan het hielbeen hecht. Door een verkeerde voetstand of een verkeerd looppatroon ontstaat een vergrootte trekkracht aan deze pezen waardoor overbelastingsproblemen ontstaan.

Behandeling

Raadpleeg je huisarts voor advies of een doorverwijzing naar onze podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus.

Om klachten te verminderen is het belangrijk om goed (sport)schoeisel te dragen met een stevige hielkap. Ook kan de voetstand gecorrigeerd worden met een podotherapeutische zool of een steunzool om de trekkracht op de diverse pezen te verminderen. Hielpijn kan ook worden veroorzaakt door het sluiten van de groeischijf in de hiel (morbus sever). Dit komt bijvoorbeeld door intensief sporten of onvoldoende demping onder de hiel.

Bij de meeste kinderen verloopt het sluiten van de groeischijf probleemloos, maar soms levert dit toch pijnklachten op. Met een aangepast sportprogramma (stoppen bij pijn) en steunzolen die de voetstand optimaliseren en meer demping onder de hiel geven, kunnen de pijnklachten snel verminderen.