Hielspoor Hielspoor

Hielspoor

Zijn je eerste stappen bij het opstaan stijf en pijnlijk? Heb je hevige pijnscheuten in je hiel bij het lopen? Een stekend gevoel onder je voet? Mogelijk is er sprake van een verkalking aan het hielbeen: hielspoor.

Kenmerken en symptomen van hielspoor

Bij een hielspoor heeft zich een stukje bot aan de onderkant van je hielbeen gevormd. Deze verkalking bevindt zich onder je hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Dit is met röntgenfoto's aan te tonen. Zijn op de röntgenfoto geen afwijkingen te vinden, dan is eerder sprake van een irritatie of ontsteking van de peesplaat. De pijnplaats bij een hielspoor is vaak met één vinger aan te wijzen.

Door een te grote spanning of druk op de peesplaat, die onder je hele voetzool door loopt,  kunnen scheurtjes in je pees ontstaan. Je lichaam zal zelf deze scheurtjes herstellen door een stukje bot aan te maken dat de verbinding tussen het hielbeen en de pees moet verstevigen. Niet dit stukje bot, maar het voortdurende herstelproces en de microbeschadigingen zorgen voor pijn bij elke stap die je zet.

Het meest kenmerkende symptoom van een hielspoor is pijn aan de onderkant van je voet, vlakbij je hiel. In het begin vallen de pijnlijke voeten nog wel mee en openbaart de pijn zich als je je voet weer belast na een rustperiode. Vaak heb je binnen een paar stappen de pijn eruit gelopen. Na verloop van tijd kan de pijn aan de onderkant van je voet heviger worden en vaker terugkeren. Je voet kan dan ook stijf aanvoelen.

Bij fasciitis plantaris voel je dezelfde pijn, door de ontsteking aan het peesblad van je voetzool.

Oorzaken

  • verkeerd looppatroon;
  • verkeerde stand van de voeten;
  • te intensieve belasting, bijvoorbeeld door sporten zoals hardlopen;
  • schoenen die onvoldoende steun en demping geven;
  • staand beroep in combinatie met overgewicht;
  • ouderdom;
  • diabetes.

Behandeling van hielspoor

Neem voldoende rust om je hiel te ontzien en raadpleeg bij aanhoudende klachten je huisarts. Die kan je naar onze podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus doorverwijzen voor podotherapeutische zolen of steunzolen, medical taping of een aanpassing aan je schoen. Geef daarnaast zelf je hiel zoveel mogelijk rust door er niet langdurig op de staan of te lopen. Probeer de belasting te doseren over de hele dag.