Holvoet

Holvoet

Vaak door je enkels zwikken, een onstabiel gevoel, teenproblemen, eelt en likdoorns: het zijn de typische klachten van mensen met een holvoet. Soms gaat de pijn door in knie, heup, rug en nek.

Een holvoet is het tegenovergestelde van een platvoet. Hij is herkenbaar aan zijn abnormaal hoge wreef en voetboog. Ze trekken de tenen geleidelijk aan in een kromme positie. Ook is het hielbeen naar binnen gedraaid en naar buiten gekanteld waarbij je voet steunt op de buitenrand. Een holvoet kan erfelijk zijn.

Kenmerken en symptomen holvoet

Bij een holvoet is de afstand tussen het hielbeen en de bal van de voet kleiner dan normaal, waardoor de peesplaat die onder de voet loopt korter is en meer gespannen staat. De spieren die de voet hol trekken, staan meer op spanning en zijn verkort. Hierdoor kunnen klauw- of hamertenen ontstaan.

Ook kan je hielbeen enigszins naar buiten gaan kantelen, wat invloed kan hebben op de hoek waarmee de achillespees aan je hielbeen vastzit. Hierdoor kan een botuitsteeksel ontstaan op de plaats van aanhechting (Haglund exostose) of een slijmbeursontsteking.

Ook voor de knie, heup en rug heeft deze voetstand gevolgen. De holvoet is vaak stug, waardoor tijdens het lopen te weinig schokdemping plaatsvindt en knieklachten kunnen ontstaan. Als de holvoet niet stug is maar soepel, maakt de voet tijdens lopen (en zeker bij sporten) juist een overdreven beweging naar binnen. Overbelastingsklachten aan spieren of pezen (peesplaatontsteking, achillespeesontsteking) of een hielspoor kunnen het gevolg zijn.

Bij een holvoet staan de voetwortelbeentjes verticaler dan in een normale voet. Hierdoor wordt de druk op bal van de voet extra verhoogd, wat vaak aanleiding geeft tot voorvoetklachten, eeltvorming en/of likdoorns onder de bal van je voet. Ook aan de bovenkant van je tenen kunnen likdoorns ontstaan door de druk van de schoen tegen de geklauwde tenen.

Holvoet bij kinderen

Als een kind holvoeten heeft, is het zinvol na te gaan of dit aangeboren is of een probleem is dat later is ontstaan. Bij kinderen kunnen holvoeten een eerste uiting van de spierziekte HMSN (verwijzing naar hulpvraag HMSN) zijn. Bij HMSN bereiken de signalen van het centrale zenuwstelsel de spieren niet meer of niet voldoende, omdat de zenuwvezels zijn aangetast, waardoor de kracht van de spieren afneemt.

De spieren zelf zijn niet ziek maar worden dunner (atrofisch), doordat ze minder gebruikt worden. Ook worden gevoelssignalen niet goed doorgegeven aan de hersenen. Hierdoor kunnen afwijkingen in het gevoel ontstaan (bijvoorbeeld een verminderd pijngevoel). Holvoeten komen verder veel voor bij spina bifida (open ruggetje). De holvoet gaat vaak samen met naar buiten kanteling van de hiel. Dit kan weer leiden tot balansproblemen.

Behandeling

Met een soepele holvoet ervaar je meestal weinig problemen. Toch is het vinden van schoenen met een goede pasvorm niet eenvoudig. Holvoeten passen het best in schoenen die breed en diep zijn. Ze mogen de wreef en de bal van de voet niet afknellen. De meeste belasting komt immers op de voorvoet en de hiel. Voor pijnlijke plekken kan een podotherapeutische zool of een op maat gemaakte inlay uitkomst bieden.  Deze zorgt voor meer stabiliteit tijdens het lopen en voor een optimale drukverdeling onder de voet.

Je huisarts kan je hiervoor doorverwijzen naar onze podotherapeut en/of orthopedisch schoentechnicus.