Peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking

Fasciïtis plantaris is de Latijnse benaming voor peesplaatontsteking: een ontsteking of irritatie van de aanhechting of het verloop van de peesplaat onder de voet. Ze worden ook wel startklachten genoemd; de eerste stappen na even gerust te hebben (slapen, zitten).

Kenmerken en symptomen

Pijn onder de zool van je voet, vooral als je gaat lopen nadat je uit bed komt of hebt gezeten.

Oorzaken

Vaak wordt een peesplaatontsteking veroorzaakt door het doorzakken van de voeten en het naar binnen kantelen van het hielbeen, waardoor teveel en verkeerde trekkracht ontstaat op deze peesplaat. In combinatie met verkeerd schoeisel leidt dit vaak tot een irritatie van de aanhechting van deze pees aan de onderkant van de hiel.

Ook overgewicht en verkorting van de achillespees kunnen een medeveroorzaker zijn. Behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium is zeer belangrijk vanwege mogelijk snelle verergering, het terugkeren van klachten en het voorkomen van het ontstaan van een hielspoor.

Behandeling

Voorkom erger en ga met aanhoudende klachten naar je huisarts. Die kan je naar doorverwijzen naar een van onze orthopedisch schoentechnici. Na een voetonderzoek stelt die vast wat de oorzaak is voor je klachten en starten de behandeling. De orthopedisch schoentechnicus kan een steunzool maken met een uitsparing ter hoogte van de peesplaat. De druk onder je voet neemt af en de peesplaat krijgt rust.