Platvoet

Platvoet

Bij platvoeten kun je last hebben van vermoeide voeten en enkels, kramp en pijn onder of in de voet. Net als bij veel voetafwijkingen kunnen sommige klachten zich uitbreiden naar de knieën, heupen en rug. De platvoet, ook wel pes plano valgus, pes planus, knikplatvoet of doorgezakte voet genoemd, is een veel voorkomende voetklacht. Een platvoet is te herkennen aan een doorgezakt lengtegewelf van de voet en een naar binnen gekanteld hielbeen.

Kenmerken en symptomen

Als je rechtop staat, zijn je tenen, de bal, de buitenkant van je voet en je hiel in contact met de grond. Dit is te zien aan de afdruk van je blote voet. Een normale voet heeft een voetboog aan de binnenzijde (als de voet op de grond rust) en is vrijwel plat aan de buitenzijde. Bij platvoeten is de voetboog zodanig verzakt dat de voetboog gedeeltelijk of geheel op de grond rust.

Er bestaan twee soorten platvoeten, de soepele en de stijve platvoet. De soepele platvoet komt het meeste voor. Als je normaal staat, dan zakken je voeten door. Maar sta je op je tenen, dan is er wel een mooie voetboog door het goed aanspannen van alle spieren.

Bij de stijve platvoet houdt de voet bij het op de tenen staan hetzelfde platte model. Bij deze laatste groep is er vaak een aangeboren anatomische afwijking.

Pes planus bij kinderen

Tot ongeveer zesjarige leeftijd is er vaak sprake van een platvoet. Dit geeft meer stabiliteit tijdens het leren lopen. Rond de leeftijd van zes jaar verdwijnt de platvoet vaak spontaan. Klachten die bij platvoeten kunnen optreden: vermoeidheid met een kortere loopafstand dan voor de leeftijd normaal is en pijn in de voeten.

Oorzaken

  • aangeboren anatomische afwijking;
  • een verkeerde stand van de benen;
  • letsel aan de voeten door sporten;
  • andere activiteiten waarbij de voeten zwaar worden belast.

Behandeling

Soms is goed schoenadvies voldoende bij platvoeten. Wanneer sprake is van pijn- of vermoeidheidsklachten of wanneer de standafwijking van de voet erg groot is, kan gekozen worden voor een podotherapeutische zool of een corrigerende inlay met een steun voor het lengtegewelf.

Als de voeten een zodanige vorm hebben aangenomen, dat ze niet meer in normale schoenen passen (te breed in de voorvoet of te knellend ter hoogte van de middenvoet), dan kun je in aanmerking komen voor op maat gemaakte (orthopedische) schoenen. Hiervoor is echter een verwijzing nodig van een specialist. Je huisarts kan je hierin adviseren.