Reumatische voeten

Reumatische voeten

Door reuma (reumatoïde artritis) ontstaan soms ontstekingsprocessen in en rondom je voetgewrichten. Dit kan leiden tot wonden en veel pijn. Typerend voor de reumatische voet zijn knobbels bij de tenen die daardoor scheef groeien. Soms gaan ze over elkaar staan met als gevolg het ontstaan van hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken. Schoenen passen niet meer goed, lopen gaat moeilijk en is pijnlijk.

Kenmerken en symptomen

 • pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten;
 • stijve armen en benen, vooral in de ochtend;
 • knobbels bij de tenen die daardoor scheefgroeien;
 • tenen die over elkaar gaan staan met hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken tot gevolg;
 • veranderende stand van tenen en voeten;
 • schoenen passen niet meer goed, lopen gaat moeilijk en is pijnlijk;
 • intense vermoeidheid.

Reumatoïde artritis is een vorm van chronische ontsteking van gewrichten en komt meestal voor in hand- en voetgewrichten. De precieze oorzaak is niet bekend. Reumatoïde artritis begint meestal tussen het 40e en 50e levensjaar. De ziekte kan plotseling opvlammen en daarna weer een tijd rustig zijn. Reumatoïde artritis is niet te genezen maar wel goed te behandelen. Een snelle diagnose met een adequate behandeling is bepalend voor het vervolg van de ziekte. Welke medicatie en behandeling het beste is, wordt altijd samen met de reumatoloog beslist.

Reumatoïde artritis begint vaak sluipend. Normaal maakt het lichaam indringers als bacteriën of een virus onschadelijk met een ontsteking en verhoging van temperatuur. Bij reumatoïde artritis vallen de afweercellen ook andere delen van het lichaam aan, zoals gewrichten en gewrichtskapsels. Zo ontstaan chronische ontstekingen van voornamelijk handen en voeten, knieën, polsen en enkels. Hoe langer de ontsteking duurt, hoe meer gewrichtsdelen beschadigd raken en op den duur vergroeien. Zo'n 70% van mensen met reumatoïde artritis kampt met voetproblemen.

Behandeling

Als je last hebt van pijnlijke drukplekken of wonden, dan kunnen de volgende hulpmiddelen en behandelmethoden je wellicht helpen:

 • een teenorthese om drukplekjes op je tenen te voorkomen of te verminderen;
 • een steunzool om de druk onder je voet te verminderen;
 • vilttherapie om direct een plekje of wondje drukvrij te leggen (dit is een tijdelijke behandeling);
 • (semi)orthopedisch schoeisel, omdat confectieschoenen pijnklachten veroorzaken of (te) veel druk op je voet uitoefenen;
 • veel reumapatiënten hebben problemen bij het verzorgen van hun voeten, zoals het knippen van nagels of het behandelen van eelt of likdoorns. Je kunt hiervoor een podotherapeut of (medisch) pedicure inschakelen.

De reumatische voet is gevoelig voor ontstekingen. Het is daarom raadzaam om regelmatig je voeten te laten behandelen. Een veranderde stand van de voet kan een ander looppatroon tot gevolg hebben. Vaak gaat dat gepaard met overmatige eeltvorming. De orthopedisch schoentechnicus kan adviseren over speciaal schoeisel. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een podotherapeut of orthopedisch schoentechnicus.