Gescheurde enkelbanden

Gescheurde enkelbanden

Een scheur van je enkelband kan ontstaan wanneer je plotseling door je enkel gaat bij een verkeerde beweging. Meestal draait je enkel naar binnen, en raken de banden aan de buitenkant van je enkel beschadigd. Het gebeurt echter ook wel eens dat de enkel naar buiten draait en de banden aan de binnenkant van je enkel beschadigen.

Kenmerken en symptomen

  • pijn tijdens het belasten van je enkel;
  • vocht in je enkel;
  • instabiel gevoel in je enkel.

Een belangrijk verschil tussen een scheur of een verrekking, is het kunnen steunen op je zere enkel. Kun je nog redelijk goed steunen op je enkel, dan zijn je enkelbanden waarschijnlijk alleen verrekt. Is het bijna niet mogelijk om te steunen en heb je bijvoorbeeld krukken nodig om te kunnen lopen dan zijn waarschijnlijk je enkelbanden gescheurd.

Oorzaken

  • verkeerde stand van de voet;
  • eerdere blessuregeschiedenis aan de enkelbanden;
  • hypermobiliteit (te veel beweging in het gewricht).

Behandeling

Direct na het ongeval kun je het beste het RICE protocol aanhouden: R = rust, I = ijs, C = compressie (drukverband) en E = elevatie (omhoog houden). Zorg dat je de eerste twee dagen je enkel niet belast. Is het daarna nog steeds niet mogelijk om te lopen / steunen, dan is het verstandig om naar een huistarts te gaan voor verder onderzoek.

Is het mogelijk om weer te steunen en pijnvrij te lopen, dan kun je op geleide van pijn, warmte en zwelling je activiteiten uitbreiden. Om de enkel te ondersteunen en te ontlasten is het raadzaam om een enkelbrace te dragen. Je huisarts kan je voor een enkelbrace verwijzen naar onze orthopedisch instrumentmaker.