Verzwikte/verstuikte enkel (distorsie)

Verzwikte/verstuikte enkel (distorsie)

Het verzwikken/verstuiken van je enkel gebeurt wanneer je tijdens het lopen niet met je voet op de grond terechtkomt, maar naar binnen klapt. Als dit gebeurt met een te hoge snelheid en kracht, zijn je enkelbanden niet sterk genoeg op de klap op te vangen. Daardoor rekken je enkelbanden op of scheuren ze in. Het verzwikken/verstuiken wordt ook wel distorsie genoemd.

Kenmerken en symptomen

  • je voelt plotseling een scherpe pijn. De ergste pijn verdwijnt na een paar minuten, maar het blijft wel een periode pijnlijk om op je voet te staan
  • je enkel kan gaan zwellen en er ontstaat een balvormige blauw plek

Oorzaken

  • een verminderd gevoel voor evenwicht
  • wandelen, lopen of sporten op ongelijke grond
  • sporten waarbij sporters tegen elkaar aan botsen
  • wanneer je vaker een verstuikte enkel hebt

Behandeling

In principe geneest een verstuikte of (in)gescheurde enkelband vanzelf. De eerste dagen is het alleen flink pijnlijk en gezwollen en gaat het lopen moeilijk. Na drie tot vier dagen kun je de voet wat meer gaan gebruiken en is de pijn minder. In de meeste gevallen kun je na twee week weer normaal lopen, fietsen en springen.

Bij een gescheurde enkelband kun je ook geholpen zijn met een behandeling met een speciale bandage (enkeltape) of een enkelbrace om het herstel te ondersteunen.

Wanneer je meteen na het verstuiken onmogelijk vier stappen kunt zetten zonder hulp, is het mogelijk dat de enkel gebroken is. Ga dan naar je huisarts. Ga ook naar je huisarts wanneer de pijn en/of zwelling na vier tot vijf dagen niet verminderd is.