Voetwond, voetzweer

Voetwond, voetzweer

Veel mensen kampen met pijnlijke voetwondjes, vaak op willekeurige plaatsen. Dat is lastig met lopen of sporten. En eenmaal ontstoken, passen je schoenen niet meer goed.

Kenmerken en symptomen

Er zijn verschillende soorten voetwonden. Ze beginnen vaak onschuldig, bijvoorbeeld een ingegroeide nagel die niet goed geneest. Bijna een kwart van de mensen met diabetes (suikerziekte) heeft een voetprobleem. Twee belangrijke oorzaken van voetwonden zijn zenuwbeschadiging en een slechte doorbloeding van benen en voeten. In combinatie met druk ontstaat een wond. Meestal is het een combinatie van oorzaken.

Oorzaken

Een wondje op of onder de voet geneest meestal vanzelf. Maar als wondjes pijnlijk blijven en gaan zweren, of niet willen helen, is er meer aan de hand. Mensen met diabetes hebben een sterk verhoogd risico. Ze hebben vaak last van vernauwde bloedvaten waardoor toevoer van zuurstofrijk bloed wordt belemmerd. Dat vertraagt de genezing van de huid van de voeten. Als gevolg van een zenuwbeschadiging is er minder gevoel in de voeten. Ongemerkt ontstaan lastig te genezen wondjes die kunnen uitgroeien tot een infectie. Een onschuldig voetwondje dat wordt verwaarloosd, kan voor een diabetespatiënt levensbedreigend zijn.

Behandeling

Behandel je een voetwond niet of niet goed, dan loop je risico dat het probleem erger wordt. Hoe klein ook, bij een voetwondje is de kans op infectie niet ondenkbaar. Voorkomen is beter dan genezen. Inspecteer zelf dagelijks je voeten op wondjes, eelt of blaren. Genezen ze slecht of gaan ze verkleuren? Laat dan je voetwondjes regelmatig controleren door je huisarts. Voor diabetici is een jaarlijkse voetcheck op risicofactoren beslist noodzakelijk. Raadpleeg bij ernstige klachten je huisarts.

Tips

  • zorg ervoor dat er geen druk op de wond is;
  • het is belangrijk om je teennagels recht af te knippen;
  • houd wondjes, hoe klein ook, goed in de gaten;
  • goed passend, ademend schoeisel helpt de pijn te verlichten;
  • draag sokken met een goede pasvorm en zonder naden.