Zenuwbeknelling

Zenuwbeknelling

Je hebt last van een brandende of stekende pijn in de bal van je voet met uitstraling naar je tenen. Of een doof gevoel in je tenen en tintelingen in je voetzool. Met pijnscheuten aan de voorvoet of tussen de tenen die onvoorspelbaar komen opzetten. Door een verdikking kan beknelling van een zenuwbaan ontstaan. Dit wordt ook wel Mortonse neuralgie genoemd.

Kenmerken en symptomen

Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes in de voorvoet. Meestal gaat het om de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje. De symptomen in het beginstadium kenmerken zich door acute perioden van pijn in de voorvoet met uitstralende pijn naar de tenen. De pijn treedt bijna altijd plotseling op tijdens het lopen of sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn.

Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet bezorgt de snelste verlichting van de klachten. Op den duur komen de pijnperioden steeds sneller en deze houden langer aan. De klachten verdwijnen in dat stadium niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Op den duur kunnen zenuwverdikkingen zo dik worden dat het onmogelijk wordt om zonder pijn schoenen te dragen en wordt de pijn chronisch.

Oorzaken

Mortonse neuralgie komt veel voor bij vrouwen. Het ongemak is vaak het gevolg van een sterke belasting op de voorvoet door te smalle schoenen met te hoge hakken. Dit, in combinatie met mogelijk andere voetafwijkingen als een holvoet of een doorgezakte voet, geeft de pijnklachten.

Behandeling

Bij behandeling van Mortonse neuralgie is alles gericht op het wegnemen van overdruk tussen de middenvoetsbeentjes. Draag comfortabel schoeisel zonder hak of met een lage hak. Het dragen van op maat gemaakte steunzolen in de schoenen kunnen veel verlichting geven. Speciale aanpassingen aan (semi-) orthopedische schoenen kunnen erger voorkomen.

Je huisarts kan je doorverwijzen naar onze orthopedisch schoentechnicus.