Menu Sluiten
Maak kennis met senior TEK adviseur Irma van Spijker

Maak kennis met senior TEK adviseur Irma van Spijker

Naam: Irma van Spijker

Functie: Senior TEK adviseur

Regio: Groningen/Drenthe/Overijssel

Twaalf jaar geleden kwam Irma van Spijker bij OIM Orthopedie werken als TEK adviseur. Wat begon als een baan voor een paar uurtjes in Emmen is uitgegroeid tot een werkgebied verdeeld over Drenthe en Overijssel, een vaste dag in het Brandwondencentrum in Groningen en een groot netwerk van klanten en verwijzers.

Van administratie naar kousen

"Via een uitzendbureau ben ik ooit aan het werk gegaan als administratief medewerker bij een medische speciaalzaak in Veenendaal waar ook steunkousen werden aangemeten. Na een tijdje vroegen ze of ik de opleiding wilde gaan doen om kousen aan te meten. Dat leek me wel wat en sindsdien heb ik niets anders meer gedaan. Daarna verhuisde ik naar Stadskanaal en kwam ik een vacature bij OIM Orthopedie tegen. Het begon met een paar uurtjes per week steunkousen aanmeten in Emmen en inmiddels ben ik elke dag op minstens twee verschillende locaties in het noorden van het land aan het werk. Om de week ben ik een dag aan het werk op het brandwondencentrum in Groningen. Dat begon als vervanging van Linda Smit, die daar compressiekleding voor brandwondpatiënten aanmeet, en is inmiddels onze gezamenlijke werkplek geworden."

De mens aan het been

"Het allerleukste aan mijn werk vind ik het contact met mensen. Als je alleen naar het inhoudelijke van het vak, bijvoorbeeld het onderbeen, kijkt dan blijft dat niet twaalf jaar lang uitdagend. Maar gelukkig zit er een heel mens aan dat been vast. Met de een heb je meer een klik dan met de ander maar iedereen heeft een verhaal en dat hoor ik graag. Ik houd gewoon van mensen!"

Glimlach meegeven

"Sommige klanten zie ik al jaren. Je bouwt dan echt een band met elkaar op. Het gebeurt wel eens dat ik er een keer niet ben en dan later van een bepaalde klant hoor: ‘Je bent er nog! Ik dacht al, zou Irma er niet meer werken?’ Bij sommige klanten vind ik het extra belangrijk om ze de volgende keer weer zelf te zien. Bijvoorbeeld bij pijnklachten of als ze last hebben van kramp. Dan hoor ik graag of de klachten minder zijn geworden. Naast goede steunkousen is het altijd mijn doel om iedereen op het spreekuur een glimlach mee te geven. Met een mondkapje zie je dat tegenwoordig wat minder goed maar je merkt wel of mensen blij de paskamer uit lopen. Dan is mijn dag ook weer goed!"

Mee uit gevraagd

"Het meest bijzonder wat ik ooit in de paskamer heb meegemaakt is toch wel die keer dat een klant me mee uit vroeg. Al gebeurde dat niet in de paskamer maar later via Messenger van Facebook. Ik kon er wel om lachen want het was een hele sympathieke man waar ik een leuk gesprek mee had gevoerd. Hij had me opgezocht op Facebook en gezien dat ik op dat moment geen partner had. Ik voelde me wel gevleid maar heb het afspraakje maar afgeslagen!"

De toekomst van steunkousen

"Zelf draag ik geen steunkousen. In ieder geval niet regelmatig maar ik heb door de jaren heen wel een kleine collectie opgebouwd. Als het weer wat kouder wordt dan vind ik het nog wel eens lekker om kousen te dragen of als ik een dag heb waarbij ik veel moet staan of lopen. Ze kunnen nou eenmaal heel veel voor je doen. Denk maar eens aan pijnklachten verbeteren of vermoeide benen voorkomen. Ik hoop dat het stoffige imago in de toekomst verdwijnt zodat ook jonge mensen er wat sneller gebruik van gaan maken. Mensen hikken er soms best lang tegenaan om steunkousen aan te laten meten. Terwijl er zoveel mensen zijn die er baat bij hebben!"