Tip: denk eens aan onze aan- en uittrekhulpen

Tip: denk eens aan onze aan- en uittrekhulpen

Het aan - en uittrekken van steunkousen kan best lastig zijn. Helemaal als je op leeftijd bent of te maken hebt met een beperking die bewegen moeilijk maakt. Juist dan is het fijn om zo lang mogelijk zelf je kousen aan en uit te kunnen trekken. Speciaal daarvoor zijn onze aan- en uittrekhulpen.

Verschillende soorten aantrekhulpen en uitrekhulpen

Er zijn veel verschillende soorten aan- en uitrekhulpen. De prijzen liggen tussen de € 5 en € 125. In enkele gevallen worden deze aan- en uittrekhulpmiddelen vergoed. Dit verschilt per zorgverzekeraar.  Zo zijn er weerstandverlagende én armverlengende aan- en uittrekhulpen. Met weerstandverlengende aan- en uittrekhulpen kun je zonder veel kracht arm- en beenkousen aan- en uittrekken. Voorbeelden daarvan zijn aantrekhandschoenen die zorgen voor een betere grip op kousen en de all-in-one aan- en uittrekhulp voor kousen met open tenen. Deze oranje glijzak zorgt ervoor dat de kous makkelijker over je voet glijdt. De Easy Slide Arm werkt op dezelfde manier maar dan voor armkousen. Als je zelf tot je voeten kunt reiken, dan wordt het met de Doff 'n Donner een stuk makkelijker om steunkousen af te rollen op de Doff n' Donner cone.

Als je niet (meer) goed kunt bukken

Met armverlengende aan- en uittrekhulpmiddelen trek je zonder te hoeven bukken je therapeutisch elastische kousen aan. Voorbeelden zijn de Handyfix, een beugel voor het aan- en uittrekken van kousen. De wat langere Handyleg die eruitziet als een tang bestaat uit aluminiumbuizen met kuntstof onderdelen. Als laatste de HandyOff die helpt om steunkousen uit te trekken.

Oefenen met een ergotherapeut

Weet je niet zeker welke hulp het meest geschikt is voor jou? Neem dan contact op met je TEK adviseur. Hij of zij denkt graag met je mee. Mocht je willen oefenen om de aan- en uittrekhulpen goed te kunnen gebruiken dan kan een ergotherapeut je helpen. Zij zorgen ervoor dat het minder moeite kost om de aan- en uittrekhulp te gebruiken zodat je zo lang mogelijk zelfstandig je kousen kunt aan- en uittrekken!