Heb je diabetes mellitus? Laat je zorgprofiel vaststellen bij onze podotherapeut
08 december 2014

Heb je diabetes mellitus (suikerziekte) en sta je onder behandeling bij een internist, diabetesverpleegkundige of bij een huisarts die niet is aangesloten bij een zorggroep? Dan verandert voor jou in 2015 de (vergoeding van) voetzorg door een pedicure en heb je, om voor vergoeding in aanmerking te komen, een zorgprofiel en persoonlijk behandelplan nodig van een podotherapeut.

Zorgprofiel verplicht
Om in 2015 in aanmerking te komen voor vergoeding van voetzorg bij diabetes mellitus is het nodig dat je een zorgprofiel (zorgzwaarte) toegewezen krijgt. Die krijg je door een bezoek te brengen aan een podotherapeut. Vanaf 1 januari 2015 heeft de podotherapeut een coördinerende rol in de voetengezondheidszorg. De podotherapeut bepaalt na een uitgebreid, volgens protocol vastgesteld, onderzoek je zorgprofiel. In overleg met een pedicure, of als je al een pedicure hebt je eigen pedicure, stelt de podotherapeut een persoonlijk behandelplan op. Deze manier van werken maakt dat er korte lijnen zijn tussen huisarts, internist, pedicure en podotherapeut en daarmee wordt het risico op het ontstaan van een wond verkleind.
Je hebt geen verwijsbrief nodig om een afspraak te maken bij de podotherapeut. De podotherapeut rapporteert het behandelplan naar je huisarts of internist.

Kosten en vergoedingen in 2015
Het persoonlijke zorgprofiel is een vereiste om in 2015 in aanmerking te komen voor vergoeding van de kosten voor voetzorg in geval van diabetes mellitus. Deze vergoeding voor specialistische voetzorg wordt vanaf zorgprofiel 1 bekostigd uit de basisverzekering*. Wanneer de behandeling persoonlijke verzorging betreft wordt dit in 2015 niet meer vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering vergoed.
De podotherapeut declareert de voetzorg rechtstreeks bij je zorgverzekeraar. De podotherapeut heeft met elke zorgverzekeraar een contract hiervoor. De pedicure declareert de uitgevoerde pedicurebehandelingen rechtstreeks bij de podotherapeut die het behandelplan heeft opgesteld. Je ontvangt zelf geen factuur.

Let op!
Sta je per 1 januari 2015 onder behandeling van een pedicure en is er geen persoonlijk behandelplan en zorgprofiel vastgesteld door de podotherapeut? Dan wordt de behandeling niet meer vergoed uit de basisverzekering, dus zorg dat je in januari 2015 een zorgprofiel laat opstellen door een podotherapeut.

Controle door huisarts of praktijkondersteuner aangesloten bij een zorggroep?
Sta je voor diabetes onder controle bij een huisarts of zijn/haar praktijkondersteuner die wel is aangesloten bij een zorggroep? Dan is bovenstaande niet voor jou van toepassing. Informeer in dat geval bij je huisarts welke veranderingen in 2015 voor jou gelden.

* In zorgprofiel 1 betreft dit alleen het jaarlijkse voetonderzoek. Voetbehandelingen door pedicures worden in sommige gevallen uit de aanvullende verzekering betaald.