Gerben Weening

Gerben Weening

Ik ga voor voldoening en verdieping in mijn werk

Anniek kwam in 2010 voor het eerst bij mij voor een herhalingsvoorziening. Haar schoenen waren toe aan vernieuwing. Haar verhaal klopt helemaal met het beeld dat ik van haar heb. Haar beperkingen zijn aangeboren en voor haar dus normaal. Ze ziet natuurlijk wel het verschil met mensen die zonder hulpmiddelen bewegen, maar zij leidt gewoon haar eigen leven en ze staat er heel positief in. Als je haar ziet, valt het eigenlijk helemaal niet op dat ze die beperkingen heeft. Dat vind ik heel bijzonder.

Voordat ik bij OIM Orthopedie kwam werken, wist ik niet dat dit vak bestond. Ik deed de MBO-opleiding Fijnmetaal, maar dat viel tegen. Alles was gecomputeriseerd en ik wilde écht iets met mijn handen doen. Via een stage ben ik uiteindelijk in de schoenmakerij van OIM Orthopedie terechtgekomen en dat beviel wél.

Maar op een gegeven moment wilde ik méér. Ik wilde het resultaat zien. Als je uitsluitend in de werkplaats orthopedische schoenen staat te maken, zie je niet voor wie je dat doet. Nu, als adviseur, heb ik dagelijks met klanten te maken. Nee, niet met patiënten. Ik ben geen dokter. Mijn klanten hebben iets nodig om beter te kunnen bewegen en daar help ik hen bij. Dat geeft voldoening en verdieping in mijn werk. Daar ga ik voor.

Mijn agenda zit elke dag goed vol, maar ik laat me er niet door regeren. De klant staat voorop. Als iemand meer tijd nodig heeft, krijgt hij ook meer tijd. De intake van nieuwe klanten kost naar verhouding veel tijd. Je moet precies uitleggen wat er gaat gebeuren. Mensen moeten goed weten waar ze aan toe zijn en vaak moet je hun verwachtingspatronen bijstellen. Ik ben altijd wat terughoudend over het mogelijke resultaat.

Orthopedische schoenen wijken natuurlijk af van normale schoenen. Ze moeten in eerste instantie functioneel zijn, maar dat betekent niet dat ze er niet zo leuk mogelijk kunnen uitzien. Je kiest uiteraard altijd eerst voor de beste praktische oplossing. Daarna ga je die zoveel mogelijk volgens de wens van de klant aankleden, maar ook daarin moet je duidelijk zijn over wat wel en niet mogelijk is.

Lees ook het verhaal van Anniek de Haan, klant van Gerben Weening.