Jaswant Koendjbiharie

Jaswant Koendjbiharie

Ik ga voor aandachtig luisteren naar de klant

Toen Giel voor het eerst bij me op het spreekuur kwam had hij grote problemen met de pasvorm van zijn armprothese. Ook had hij het gevoel dat zijn vorige instrumentmaker niet naar hem luisterde. Het enige wat ik deed was heel goed luisteren naar zijn wensen en eerlijk vertellen aan welke verwachtingen ik wel en niet kon voldoen. Dat is trouwens mijn gebruikelijke manier van werken. Naast aandachtig luisteren, vraag ik de klant ook zelf mee te denken over eventuele oplossingen. Daar speel ik vervolgens op in door aan te geven of iets wel of niet kan. Voor de klant is het meedenken in het hele proces van het aanmeten tot afleveren van de prothese belangrijk. Het eindresultaat is zo makkelijker te accepteren. Je probeert samen dingen uit en trekt vervolgens samen conclusies.

Het mooie aan Giel is dat hij heel goed kan verwoorden wat zijn wensen zijn. Hij is heel open naar mij. Ik hou er ook niet van om muren te plaatsen tussen mijn klanten en mijzelf. Er ontstaat zo een vorm van vriendschap. Ik geef mensen graag het gevoel dat ze bij familie komen, dan voelen ze zich prettiger en dat werkt veel beter. Ik krijg er veel energie van dat ik met mijn kennis en met technische oplossingen mensen kan helpen een stuk mobiliteit terug te krijgen.

Vroeger wilde ik vliegtuigtechniek studeren. Toen ik vanuit Suriname naar Nederland kwam om te gaan studeren ontmoette ik een oude vriend die de opleiding tot instrumentmaker volgde. Ik snuffelde in zijn studieboeken en raakte zo geïnteresseerd dat ik een dagje met hem ben meegelopen. Na mijn diensttijd ben ik toen meteen begonnen met de opleiding. Na diverse werkgevers heb ik bij OIM Orthopedie een afdeling siliconentechniek en armprothesiologie opgezet. Inmiddels hebben wij binnen OIM Orthopedie al jaren een expertisecentrum voor armprothesiologie. Ons armteam ziet klanten met een armprothese in heel Nederland: van onze vestiging in Groningen tot onze vestiging in Breda. Mensen die problemen ervaren met de pasvorm nodigen wij uit contact op te nemen voor een kennismakingsafspraak om te zien wat er meer mogelijk is met hun armprothese. 

De kracht van ons armteam is de onderlinge uitwisseling van kennis en ervaring en onze multidisciplinaire samenwerking met revalidatieartsen, fysio- en ergotherapeuten. De cliënt staat bij ons voorop. Als team helpen wij zijn of haar wensen op het gebied van mobiliteit waar te maken. Ook bij heel complexe aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een forequarter amputatie waarbij niet alleen de arm, maar ook het sleutelbeen, de schouder en soms zelfs een deel van de borst is geamputeerd. Zo hebben wij in Breda samen met Dr. Ringeling een innovatieve forequarter voorziening ontwikkeld die revolutionair te noemen is vanwege het draagcomfort voor de cliënt. In plaats van de vroegere schouderkap van giethars, die met leren banden aan de romp werd bevestigd, hebben wij een prothese ontwikkeld die geïntegreerd is aan de bh van een cliënte. Deze prothese is een enorme meerwaarde voor vrouwen met een dergelijke amputatie. Deze en andere kennis en ervaring wisselen wij als armteam onderling uit, waardoor ook cliënten uit andere delen van Nederland ervan kunnen profiteren.

Ook heb ik ruime ervaring op het gebied van handorthesiologie en de toepassing van de siliconentechniek. Ik heb de Jako orthese ontwikkeld: een dynamische polsorthese van siliconen die op een speciale manier wordt aangemeten en die leidt tot betere resultaten. Deze orthese wordt momenteel binnen OIM Orthopedie verder ontwikkeld. Dat kunnen we door goed te luisteren naar onze klanten. Daarin zit onze kracht.

Lees ook het verhaal van Giel Baaij, klant en armprothesedrager.