Anniek de Haan - Klant en draagster van orthopedische schoenen

Anniek de Haan - Klant en draagster van orthopedische schoenen

Ik ga voor het geluk van andere mensen met een beperking

Ik ben geboren met spina bifida, een open rug. In het UMC Groningen ben ik vrijwel meteen geopereerd. Ze dachten dat ik waarschijnlijk nooit goed zou kunnen lopen en allerlei operaties zou moeten ondergaan voor mijn nieren en blaas. Mijn ouders kwamen in een emotionele achtbaan terecht. Ze konden er binnen het gezin over praten en accepteerden het. In de loop van de jaren veranderde dat echter. Tien jaar geleden zijn mijn ouders gescheiden.

Ik wilde nooit een buitenbeentje zijn. Ik zat altijd op normale scholen en werd nooit gepest. Natuurlijk waren er wel moeilijke momenten. Toen vriendinnetjes op jazzballet gingen bijvoorbeeld en ik dus niet. Ook met vriendjes was het niet altijd even makkelijk.

In totaal ben ik zestien keer geopereerd. Drie jaar geleden voor het laatst, aan mijn linkervoet. Die begon scheef te groeien. Mijn andere voet moet nog. Verder moet ik darmspoelen en heb ik een katheter via mijn navel, maar ondanks dat leef ik redelijk normaal. Die beslissing om die katheter te laten aanleggen nam ik toen ik zestien was. Ik was helemaal klaar met de luiers. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Die chirurg was een leuke, hij vroeg of ik niet meteen een mooie piercing in mijn katheter wilde, haha!

Acht jaar geleden kwam ik via de revalidatiearts van het UMCG in contact met OIM Orthopedie. Ik had al aangepaste schoenen, maar die waren niet goed. We hebben toen met OIM Orthopedie gekeken hoe het beter kon. Er gaat ook wel eens iets niet helemaal goed, met drukplekken bijvoorbeeld, maar ieder halfjaar wordt alles bekeken en bijgesteld. OIM Orthopedie behandelt mij altijd als klant en het is prettig dat Gerben mij steeds helpt. Hij kent me en ik hoef niet steeds alles opnieuw uit te leggen.

"Ik geef nooit op en doe alles waar ik zin in heb. Als ik uitga ben ik daarna kapot, maar dat geeft niet, want ik had een leuke avond. Ik doe nu een Mbo-opleiding Sociaal Agogisch Werk, want ik wil graag andere mensen met een beperking gelukkig maken en hen laten zien dat ze net als ik een normaal leven kunnen leiden?"

Lees ook het verhaal van Gerben Weening, adviseur van Anniek.