Fred van der Werff - OIM Aktief klant en drager van een sportprothese

Fred van der Werff - OIM Aktief klant en drager van een sportprothese

Fietsprothese

Fietsen is de passie van Fred van der Werff (59). Of dat nu gaat om wielrennen of mountainbiken, een koers door het dorp rijden of voor het goede doel de Alpe d'Huez beklimmen. Alleen, samen met andere fietsfanaten uit het dorp of met zijn zoon, die ook besmet is met het fietsvirus.

Amputatie

Nadat Fred tijdens een ongeluk gewond raakte aan zijn been, deed hij er vier jaar lang alles aan om zijn been te behouden. Weer fietsen was het doel maar in plaats daarvan moest Fred de beslissing nemen om zijn been te laten amputeren. “Ik ben toen op internet gaan kijken om te zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van prothesiologie,” vertelt Fred. “Op Youtube zag ik filmpjes van paralympiërs die op hoog niveau sporten. Toen durfde ik een amputatie aan.”

Geduld & doorzettingsvermogen

Tijdens zijn revalidatieperiode in Heliomare zette hij alles op alles om zo snel mogelijk weer te lopen. Op aanraden van zijn prothesemaker vroeg hij bij de WMO van zijn gemeente een tegemoetkoming in de kosten voor een sportprothese aan. Toen dat lukte, mat de orthopedisch adviseur van OIM Aktief meteen een carbon fietsprothese aan. Al met de proefkoker begon Fred met trainen. Een paar maanden later reed hij een reguliere strandrace in Egmond. Van de 4000 deelnemers eindigde hij op de 1210e plek. “Ik probeer altijd het maximum eruit te halen maar als je een keer een wondje hebt aan je stomp dan kan je niet trainen. Dat is wel eens frustrerend,” zegt Fred. “Maar met geduld en doorzettingsvermogen kom je er wel. Ik zeg altijd: ‘Fietsen zit in je hoofd.’ Niet opgeven en doorgaan is dan ook mijn motto!”

Weer deelnemen

Voor iemand die nog maar zo kort sport met een prothese presteert Fred buitengewoon goed. “Ik kan alweer goed met de jongens meekomen maar het belangrijkste voor mij is dat ik weer kan deelnemen,” aldus Fred. “In het weekend rijden we regelmatig met een groepje door de duinen en daarna drinken we met z’n allen een bakje. Dat sociale heb ik zo lang moeten missen. Het geeft me een gevoel van vrijheid.”

Meer over OIM Aktief