AAK, een elektronische knie AAK, een elektronische knie

AAK, een elektronische knie

Er zijn veel verschillende soorten elektronische kniescharnieren ofwel AAK (Auto Adaptive Knee). Wij werken samen met verschillende leveranciers. Bekende merken zijn de C-Leg, Rheo knee en Genium. De keuze voor het type AAK gaat in gezamenlijk overleg en is afhankelijk van jouw mogelijkheden, persoonlijke wensen en verwachtingen.

AAK of elektronische knie, wat is het?

De AAK is een elektronisch gestuurd hydraulisch kniesysteem. De knie regelt de weerstand bij buigen en strekken in elke fase van het looppatroon en is individueel instelbaar. Je kunt weer normaal de trap of een helling aflopen. Als je snel loopt zorgt de AAK ervoor dat je knie zich ook weer snel strekt. Bij je dagelijkse activiteiten kun je rekenen op de standfase zekerheid van de AAK. De AAK wordt op je persoonlijke behoefte geprogrammeerd.

AAK service center

Wij zijn een gecertificeerd AAK Service Center. Dat betekent dat wij je AAK prothese aanmeten, samenstellen, passen, instellen, cosmetisch afwerken, afleveren, periodieke controles en onderhoud verrichten in samenwerking met de betreffende leverancier.

Werking van een elektronische knie (AAK)

Kenmerkend voor de AAK is de gecontroleerde hydraulische standfase sturing en zwaaifase regeling.
De basis van het systeem vormt een aan de achterzijde gemonteerde hydraulische cilinder. Twee kleine elektromotoren kunnen ventielen openen en sluiten. Dit zorgt ervoor dat je knie op de gewenste momenten meer of minder weerstand heeft tijdens het buigen en/of strekken. Kleine elektrische sensoren in de buis van de prothese en een hoeksnelheidsmeter in de knie-as, leveren de basisgegevens aan een microprocessor. Deze zorgt ervoor dat de ventielen op de juiste momenten en met de juiste snelheid openen of sluiten. Zo stemt de AAK de snelheid waarmee hij zich buigt en strekt af op je loopsnelheid. Een AAK knie denkt met je mee!

Accu

Een lithium accu voorziet de AAK 36 uur van stroom. Je doet er verstandig aan de lithium accu iedere nacht op te laden. Het opladen duurt ongeveer 5 uur. Het is mogelijk de AAK op te laden via de sigarettenaansteker van je auto.

Tweede instelmogelijkheid voor fietsen, skiën, schaatsen

Je hebt de mogelijkheid om een tweede voorkeursinstelling te laten programmeren. Bijvoorbeeld om te fietsen met de AAK. Tijdens het fietsen is een buig- en strekweerstand van de AAK niet wenselijk en ook niet toegestaan. De voorkeursinstelling kan de weerstand uitschakelen, hierdoor is fietsen mogelijk. Een andere instelmogelijkheid is om de knie in een bepaalde kniebuiging te fixeren. Schaatsen of skiën, kan dan mogelijk worden. De tweede voorkeursinstelling kun je met een afstandbediening regelen.

Wie komt in aanmerking voor een AAK?

Iedereen heeft recht op een adequate en doelmatige voorziening. Een AAK knie is echter erg duur. En voor mensen die weinig actief zijn, heeft een AAK knie weinig meerwaarde ten opzichte van een mechanische knie. Je zorgverzekeraar vergoedt een AAK knie daarom niet zomaar. Voorwaarde is dat een AAK je kwaliteit van leven opmerkelijk vergroot.

Procedure aanvraag AAK

De procedure voor het aanvragen van een AAK is vaak een langdurig traject. Wil je in aanmerking komen voor een beenprothese met een AAK knie, neem dan contact op met je behandelend revalidatiearts en orthopedisch adviseur. In gezamenlijk overleg beoordelen zij met jou of een AAK prothese je kwaliteit van leven kan verhogen. Bij een positief oordeel nemen wij contact op met je zorgverzekeraar om een proefpassing aan te vragen. De zorgverzekeraar toetst of deze proefsessie noodzakelijk is en zal daarom met jou en de behandelend arts en/of orthopedisch technicus een afspraak maken. Tijdens deze afspraak wordt gekeken naar je huidige prothese en je looppatroon. Na dit bezoek kan een proefpassing worden ingezet met een AAK prothese. Je gaat gedurende vier weken met de AAK prothese lopen. Na deze periode vindt een evaluatie plaats. Met natuurlijk de vraag of de AAK prothese je kwaliteit van leven verhoogt. Bij een positief resultaat gebruikt je orthopedisch adviseur dat rapport als motivatie voor de daadwerkelijke aanvraag. Jouw zorgverzekeraar toetst de uitkomst van de proefsessie aan de kaders van de wet en het reglement hulpmiddelen en bepaalt uiteindelijk of je AAK vergoed wordt.

Ruime ervaring met AAK

Wij hebben inmiddels een groot aantal prothesedragers voorzien van een AAK prothese. Wij kiezen voor teamwork. In dit team sta jij centraal. De revalidatiearts, fysiotherapeut en orthopedisch adviseur zijn specialisten die jou zullen begeleiden. Het doel is duidelijk; met hoogwaardige technologie het hoogste zien te bereiken.
De AAK is een kwalitatief goed en betrouwbaar systeem dat naar onze mening toonaangevend is in de werking van de standfase sturing, het meten van de positie van de voet en de daaruit voortvloeiende zekerheid tijdens het staan en lopen. Door deze standfase zekerheid kunnen gebruikers zich tijdens het lopen op andere bezigheden concentreren. Lopen wordt weer vanzelfsprekend.