Veelgestelde vragen over orthopedische schoenen

 • Wat is een OVAC?

  Een orthopedische voorziening aan een confectieschoen. Dit zijn schoenen die je in de winkel koopt en waar wij een aanpassing aan kunnen maken. Niet iedere confectieschoen is geschikt om aan te passen. Vraag je orthopedisch adviseur om advies.

 • Wat is een OS-A?

  Dit zijn volledig op maat gemaakte schoenen. Wij maken deze alleen met een verwijsbrief van je specialist.

 • Wat is een OS-B?

  Dit zijn speciale schoenen die ruimer en breder zijn, waardoor ze erg geschikt zijn om aanpassingen in aan te brengen. Deze schoenen zijn niet te koop in de gewone schoenwinkel. 

 • Worden mijn schoenen door de verzekering vergoed?

  Schoenen worden grotendeels vergoed door de zorgverzekering. Voor OS-A en OS-B geldt een wettelijke eigen bijdrage. De hoogte hiervan wordt jaarlijks door de overheid bepaald. In 2017 is dat voor volwassenen € 135,-. Voor kinderschoenen (tot 16 jaar) betaal je € 67,50,-. Raadpleeg ook onze vergoedingenwijzer.

  De vergoeding van je zorgverzekeraar voor je orthopedische schoenen wordt wel verrekend met je verplicht eigen risico als je dat nog niet betaald hebt. In 2017 is dat verplicht eigen risico € 385,-.
  Dit bedrag komt boven op de wettelijke eigen bijdrage voor je orthopedische schoenen. 

 • Waar kan ik een kleur en model uitkiezen voor mijn orthopedische schoenen?

  Dat kan in ons schoenmodellenboek. Ook is het mogelijk om een afbeelding mee te nemen van een favoriet model, zodat onze schoenmaker deze zo goed mogelijk kan namaken. Dit is wel afhankelijk van je voetklachten. Je adviseur kan aangeven of een model geschikt voor je is of niet.

 • Waar kan ik een kleur en model uitkiezen voor semi-orthopedische schoenen?

  Dat kan op de website van Nimco Made 4 You. http://www.nimcomade4you.com/gallery/kids/ of op de website van Rembrandt schoenen (heren- en kinderenmodellen) www.rembrandt-schoenen.nl en www.tomschoenen.nl

 • Wat gebeurt er tijdens een afspraak voor het aanmeten, passen van folieschoenen en voeringschoenen?

  Op basis van jouw leest maken wij eerst een soort plastic schoen, een folieschoen, voor je op maat. We kunnen dan makkelijk zien of jouw voet hier goed in past of dat er knelpunten zijn waarop we jouw leest moeten aanpassen.
  Soms maken wij vervolgens voeringschoenen. Bij het passen van je voeringschoenenkijken we hoe je op deze schoenen loopt en of we nog aanpassingen moeten doen voordat we je definitieve schoen gaan maken. Een voeringschoen is de binnenkant van de definitieve schoen. Alle voorzieningen zijn hierin verwerkt, zodat we met deze schoen de functionaliteit kunnen testen. Als de voeringschoen goed zit, werken we deze af met een schacht, zolen en hakken. De schoen wordt gemaakt in het door jou gekozen model en jouw favoriete kleur. 

 • Hoe lang duurt het aanmeten en passen van folieschoenen en voeringschoenen?

  Tussen het aanmeten van je schoenen en het passen van je folieschoen zit ongeveer 10 werkdagen. Past je folieschoen goed, dan maken we een voeringschoen binnen ongeveer 10 werkdagen.

 • Wat is het verschil tussen orthopedische en semi-orthopedische schoenen?

  Een orthopedische schoen is een helemaal op maat gemaakte schoen. We beginnen met niets: we nemen eerst je voetafdruk, maken een leest en vervolgens maken wij daar achtereenvolgens een folieschoen, een voeringschoen en de definitieve schoen op. Het zijn unieke schoenen helemaal op jouw maat en voetklachten.

  Bij semi-orthopedische schoenen maken wij gebruik van bestaande, speciale, schoenen die ruimer en breder zijn dan de normale schoenen uit de schoenwinkel. Hier maken wij vervolgens aanpassingen op of aan die jouw voetklachten verhelpen of extra ondersteuning geven. Zoals een stijve zool of extra hoge hak. Bovendien krijg je altijd op maat gemaakte voetbedden, ook wel steunzolen genoemd.

 • Moet ik ook een afspraak maken voor een kleine reparatie, zoals nieuwe zolen of hakken?

  In principe is het maken van een afspraak altijd het beste. Je adviseur heeft dan de tijd om te kijken wat er moet gebeuren. Wil je alleen je zolen en/of hakken laten vervangen, dan kun je die zonder afspraak bij de receptioniste inleveren. Je kunt je schoenen dan na 10 werkdagen weer ophalen.

 • Wanneer heb ik weer recht op nieuwe orthopedische schoenen?

  Na 15 tot 18 maanden heb je weer recht op 2 paar adequate schoenen. Heb je binnen deze tijd toch nieuwe orthopedische schoenen nodig, dan moeten wij dit eerst aanvragen bij je zorgverzekeraar. Je hebt nooit automatisch recht op een wisselpaar. Twijfel je of je al recht hebt op nieuwe schoenen? Neem dan contact met ons op.

 • Leveren jullie ook werkschoenen in type S2 of S3?

  Ja, wij leveren werkschoenen in type S2 en S3. Dit zijn goede werkschoenen met een stalen neus (type 2) of een stalen neus en zool (type 3).

 • Hoe lang duurt het voordat mijn orthopedische schoenen klaar zijn?
  • orthopedische schoenen (OS-A): 7 tot 9 weken, afhankelijk of je 1 of 2 keer (in geval van een voeringschoen) moet komen passen. 
  • semi-orthopedische schoenen (OS-B): 4 of 5 weken. Hierbij hangt het ervan af of er alleen een inlay in je schoen gemaakt moet worden of ook aanpassingen aan je schoen
  • aanpassing aan je confectieschoen (OVAC): gemiddeld 2 weken
  • voorlopige orthopedische schoen (VLOS): 10 werkdagen 
  • verbandschoenen kunnen we meestal uit voorraad leveren. Soms moet een speciaal model of een speciale maat besteld worden. Dan duurt het ongeveer een week.
 • Hoeveel kosten mijn orthopedische schoenen?

  In 2018 betalen volwassenen € 138,-. Voor kinderschoenen (tot 16 jaar) betaal je € 69,-. Dit is de wettelijke eigen bijdrage die ieder jaar door de overheid wordt bepaald. Raadpleeg ook onze vergoedingenwijzer.

 • Worden mijn schoenen wel mooi en zijn ze niet te lomp?

  De uiteindelijke vorm van je schoen is volledig afhankelijk van je voetvorm. De schoenen hoeven daarom niet lomp te worden.

 • Mag ik naast deze orthopedische schoenen ook nog andere schoenen dragen?

  Volg daarin het advies van je specialist. Dit is namelijk afhankelijk van je klachten.

 • Krijg ik maar één paar orthopedische schoenen of meerdere paren?

  Is het je eerste paar (semi-)orthopedische schoenen, dan mogen wij 3 maanden na het afleveren een reservepaar bij je aanmeten. Iedereen heeft namelijk recht op 2 paar adequate schoenen. Daarna heb je pas weer recht op nieuwe schoenen na 15 tot 18 maanden, als je schoenen aan vervanging toe zijn.

 • Wanneer moet ik terug komen voor controle van mijn schoenen?

  Als het om je eerste paar (semi-)orthopedische schoenen gaat, maken wij bij het ophalen van je schoenen een afspraak over 2 tot 3 maanden.

 • Kun je meerdere paren (semi-) orthopedische schoenen bestellen, zodat ik ze in het echt kan zien en daaruit kan kiezen?

  Nee, dat kan niet. Semi-orthopedische schoenen worden speciaal bij de leverancier besteld. Orthopedische schoenen zijn speciaal voor jouw voeten gemaakt en kunnen om die reden niet retour. 

 • Heb ik ook weer een aanvraag nodig van de arts voor een herhalingspaar schoenen?

  Je hebt geen aanvraag van je arts nodig als het herhalingspaar buiten de gebruikstermijn die je zorgverzekeraar stelt wordt geleverd én als het herhalingspaar niet afwijkt van het oorspronkelijke paar. Zijn er veranderde medische omstandigheden waardoor het herhalingspaar afwijkt van het oorspronkelijke paar, dan heb je wél een voorschrift nodig van je behandelend arts.

 • Verkopen jullie ook verbandschoenen?

  Ja, wij leveren verbandschoenen. Vaak hebben we verbandschoenen op voorraad. Speciale modellen of maten moeten we apart bestellen. De levertijd is dan ongeveer een week.

 • Wat is de prijs van verbandschoenen?

  De verbandschoenen die wij leveren kosten € 152,-. Als je een verwijzing van je specialist hebt, vergoedt de verzekering in vrijwel alle gevallen de verbandschoenen. Kijk in onze vergoedingenwijzer of je recht hebt op een vergoeding of vraag het je behandelend adviseur.  

 • Welke merken semi-orthopedische schoenen leveren jullie?

  Wij leveren schoenen van Nimco Made 4 You, http://www.nimcomade4you.com/gallery/kids/ en Rembrandt schoenen (heren- en kinderenmodellen) www.rembrandt-schoenen.nl en www.tomschoenen.nl.
  Daarnaast heeft je adviseur diverse modellenboeken waar je uit kunt zoeken. Ook kun je een afbeelding meenemen van jouw favoriete schoenen, zodat we deze zo goed mogelijk kunnen namaken. Dit is wel afhankelijk van je voetklachten. Je adviseur kan aangeven welke modellen orthopedische schoenen geschikt voor je zijn. 

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag per mail of neem contact op met één van onze vestigingen.