
Onderzoek en innovatie
In onze branche is kennis van enorm belang. Daarmee kunnen wij mensen zo goed mogelijk helpen met hun beperking te leven. Elke innovatie kan zorgen voor meer bewegingsvrijheid, een beter evenwichtsgevoel, minder compensatiebewegingen et cetera. Continu wil OIM Orthopedie daarom weten hoe het beter kan. Hoe we dat doen? Samen met andere partijen werken wij aan wetenschappelijk onderzoek. Zo blijft niet alleen de kennis van ons personeel op het hoogste niveau, maar blijft ook de branche zich ontwikkelen.
Vooraanstaande kennis creëren
Vooraanstaande kennis creëren, dat is waar OIM Orthopedie mee bezig is. Wij initiëren niet alleen innovatieve trajecten, maar leveren ook een bijdrage aan die van anderen. De onderzoeken waarvoor OIM Orthopedie zich inzet, hebben één gemeenschappelijke deler: ze leiden tot nieuwe producten, productietechnieken of vernieuwde inzichten. Wij leveren onze bijdrage in natura, als onderdeel van een multidisciplinair team van artsen en onderzoekers. Het uiteindelijke resultaat: vooraanstaande producten die OIM Orthopedie snel kan leveren aan de markt. In bijzondere gevallen draagt OIM Orthopedie ook financieel bij aan wetenschappelijke onderzoeken.
Onze bijdrage in natura
Bij een onderzoek is een orthopedisch adviseur van OIM Orthopedie lid van een multidisciplinair team. Zijn inbreng bestaat uit kennis en tijd. De orthopedisch adviseur neemt deel aan de multidisciplinaire overleggen in het voortraject van een onderzoek. De onderzoeker, arts en onze orthopedisch adviseur bespreken daar onder meer aan welk profiel de cliënt moet voldoen om als testpersoon te kunnen fungeren voor het nieuw te ontwikkelen product of de nieuwe techniek. OIM Orthopedie helpt vervolgens mee om geschikte kandidaten te vinden en te benaderen. De orthopedisch adviseur maakt voor hen een orthese of prothese die voldoet aan de nieuw te testen techniek. Het onderzoeksteam maakt samen inzichtelijk of het nieuwe instrument een verbetering geeft in de beweging van de cliënt ten opzichte van zijn conventionele instrument. Onze orthopedisch adviseur heeft hier door zijn jarenlange ervaring een scherp oog voor.
OIM Stichting
OIM Orthopedie is onderdeel van OIM Stichting. OIM Stichting heeft maatschappelijke doelstellingen om onderzoeken en opleidingen van orthopedische schoentechnici en orthopedische instrumentmakers te bevorderen.
Een prototype onderbeenprothese voor betere zijwaartse balans
Het ontwerpen van een onderbeenprothese, die de zijwaartse balanscontrole van mensen die met een beenprothese lopen, verbetert.
Meer informatieEen knieorthese voor het herstel van kraakbeen
Het realiseren van een knie-orthese, die de knie dusdanig kan ontlasten dat kraakbeenherstel optreedt.
Meer informatieFlexibele prothesepolsen voor mensen met een myo-elektrische onderarmprothese
Evalueren van nieuw beschikbare flexibele prothesepolsen.
Meer informatieVerbeteren van de enkel-voetorthese bij kinderen met Cerebrale Parese
Bepalen van de optimale stijfheid van een enkel-voetorthese (EVO) voor kinderen met Cerebrale Parese (CP) die lopen met overmatige knieflexie. De optimale EVO moet stijf genoeg zijn om de knieflexie tegen te gaan en zou tegelijkertijd de afzet moeten ondersteunen. Zo'n orthese vermindert mogelijk het energieverbruik van het kind waardoor zijn mobiliteit en participatie zouden kunnen verbeteren.
Meer informatieEffectiviteit van enkel-voetorthesen bij poliopatiënten met kuitspierzwakte
Het optimaliseren van de enkel-voetorthese (EVO) van poliopatiënten met kuitspierzwakte, zodat zij beter kunnen lopen. Hiervoor is inzicht nodig in het effect van het variëren in de technische specificaties van de EVO, zoals de veerstijfheid en de instelling van het scharnier.
Meer informatieEen enkel-voetorthese die zijn stijfheid aanpast
Het ontwikkelen van een enkel-voetorthese (EVO) voor mensen met een parese van de onderbeenspieren, die alleen de enkelbeweging ondersteunt waar nodig, en niet de intacte enkelbeweging belemmert. Zo wordt de EVO nog beter aangepast aan een patiënt en kan hij activiteiten als traplopen en opstaan vanuit een stoel makkelijker uitvoeren. Ook kan hij van schoenen wisselen, omdat met de nieuwe EVO de enkelhoek…
Meer informatieFlextensions A(bility)-Gear project: de ontwikkeling van een onopvallende, lichaamsgebonden armondersteuner
Voor mensen met Duchenne spierdystrofie een onopvallend, lichaamsgebonden hulpmiddel ontwikkelen dat het functioneren van de arm ondersteunt tijdens belangrijke dagelijkse activiteiten en het liefst onder de kleding gedragen kan worden.
Meer informatie3D technieken binnen OIM Orthopedie
OIM Orthopedie richt zich op de toekomst door delen van het aanmeetproces verregaand te digitaliseren.
Meer informatieEnkel-voet-orthese met perfecte eigenschappen voor iedere individuele patiënt
OIM Noppe Orthopedie participeert in een onderzoek naar EVO's met optimale stijfheid.
Meer informatie