Tom Gort Tom Gort

Tom Gort

Tom Gort zit al ruim 30 jaar in het vak, waarvan bijna 20 jaar bij OIM Orthopedie. Hij volgde in Leiden de instrumentenmakerschool. Zijn moeder attendeerde hem op een vacature voor leerling orthopedisch instrumentenmaker. Tom: “We hadden allebei geen idee wat dat inhield, maar ik ben toch gaan solliciteren en werd meteen aangenomen. De directeur van dat bedrijf zei: ‘Als je éénmaal in dit vak zit, kom je er nooit meer uit’. En hij heeft gelijk gekregen.”

Combinatie van mens en techniek

Voor Tom is het de combinatie van techniek en mens, wat het werk zo mooi maakt. “Je ziet meteen resultaat als je een cliënt helpt.”

In juni 2003 begon Tom bij het Noppeteam in Noordwijkerhout, dat in 2008 werd overgenomen door OIM Orthopedie. In eerste instantie was hij werkplaats-chef, maar al snel maakte hij de overstap naar de paskamer. Tom: “Ik vind de werkplaats nog steeds heel leuk en gelukkig kan ik dat hier ook nog af en toe doen. Ik denk dat het ook belangrijk is om dat te blijven doen, want als je niet weet hoe een orthese of prothese gemaakt wordt, kun je eigenlijk ook niet goed aanmeten”.

Van Noordwijkerhout naar Drenthe

Van 2020 tot 2022 gaf Tom – naast het advieswerk bij OIM – ook les aan de opleiding Orthopedische Technologie aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Een leuk uitstapje, maar toen kwam er iets heel anders op zijn pad. Tom en zijn vrouw kochten, samen met een bevriend echtpaar, een pand in Gasselternijveenschemond, waar ze een B&B begonnen.

“We waren al sinds 2017 op zoek naar een plek om een B&B te beginnen”, vertelt Tom. “En toen kwamen we in 2022 het pand in Drenthe tegen. Direct na de koop heb ik OIM gebeld en gevraagd of ik van Noordwijkerhout naar een vestiging in het Noorden kon overstappen. Dat was op een donderdag en de maandag erna was het al geregeld. Sinds begin 2023 werk ik twee dagen in Emmen en twee dagen in Haren. De andere dagen ben ik beschikbaar voor de werkzaamheden thuis.”

De B&B is inmiddels uitgebreid met de mogelijkheid voor het geven van BBQ- en kookworkshops. Het geven van de workshops sluit volgens Tom mooi aan bij het lesgeven dat hij eerder deed, maar ook bij zijn werk als orthopedisch adviseur. “In alle gevallen moet je goed luisteren naar wat mensen willen, je moet van mensen houden en contact met ze maken. Dat is de link.”