Hoe leer ik lopen met mijn beenprothese? Hoe leer ik lopen met mijn beenprothese?

Hoe leer ik lopen met mijn beenprothese?

Leren lopen met een beenprothese is niet makkelijk. Een revalidatieteam helpt je daarbij. Hierin zitten meestal een revalidatiearts, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een orthopedisch instrumentenmaker (prothesebouwer), een maatschappelijk werker en een psycholoog.

Voor revalidatie kun je naar een verpleeghuis of een revalidatiecentrum. Sommige mensen kunnen naar huis en revalideren via dagbehandeling (in het ziekenhuis of een revalidatiecentrum). Als dat kan, leer je opnieuw lopen met een beenprothese. Je moet daarvoor in een goede conditie zijn en genoeg spierkracht hebben. Je krijgt hiervoor oefeningen van je fysiotherapeut.

Daarna leer je stap voor stap lopen. Je leert de prothese zelf aan- en uitdoen. Je oefent met opstaan en weer gaan zitten. Je gaat eerst lopen in een loopbrug. Je leert je evenwicht bewaren en je leert een goede looptechniek. Daarna ga je buiten de loopbrug lopen met een hulpmiddel, bijvoorbeeld een rollator. Uiteindelijk leer je je prothese te gebruiken bij allerlei dagelijkse activiteiten.