Tenenlopen Tenenlopen

Tenenlopen

Sommige kinderen lopen bijna voortdurend op hun tenen. Niet alleen de eerste 3 tot 6 maanden vanaf dat ze leren lopen, maar ook daarna. 

Oorzaken

Als een kind op de tenen blijft lopen en dit meer dan 50% van de tijd doet, kan het zijn dat er iets anders aan de hand is. De mobiliteit van het enkelgewricht kan verminderd zijn of de achillespees te kort.

Er is een aantal neurologische problemen waarbij tenen lopen voor kan komen, net zoals bij kinderen die veel in loopstoeltjes hebben gezeten. In de meeste gevallen ontstaat een normaal looppatroon voor het derde levensjaar. Belangrijk voor de behandeling is om de oorzaak te weten, zodat deze weggenomen kan worden.

Tenenlopen komt relatief veel voor. Vaak bij meerdere familieleden. Meestal verdwijnt het op de tenenlopen vanzelf als het kind groter en zwaarder wordt. Tenenlopen kan echter vele jaren duren. In de meest ernstige gevallen kan een structurele verkorting van de kuitspieren en de achillespezen optreden.

Behandeling

Voor de behandeling van het tenenlopen kunnen kinderen worden verwezen naar de kinderfysiotherapeut voor rekoefeningen. Een orthopedisch instrumentmaker kan eventueel een (nacht)orthese aanmeten om een verkorting van de kuitspieren en achillespezen te voorkomen of te verhelpen.