Nieuwe prothese voor Gambiaanse Katty Nieuwe prothese voor Gambiaanse Katty

Nieuwe prothese voor Gambiaanse Katty

03 september 2018

Onlangs werd Katty Jatta voor de tweede keer in haar leven door stichting Nice 2 Be Nice 4 Gambia naar Nederland gehaald om wederom een prothese van OIM Orthopedie te krijgen.

Openbaring

De 35-jarige Katty Jatta verloor op 8-jarige leeftijd haar linkerbeen bij een aanslag in de nog altijd onrustige Casamance regio tussen Senegal en Gambia. Dankzij de hulp van aanwezige soldaten overleefde ze het ongeval maar het duurde nog ruim 20 jaar voordat ze weer echt zou kunnen lopen. Als alleenstaande moeder van een dochter van 13 jaar zorgt ze ook nog voor drie neefjes en nichtjes. Haar doorzettingsvermogen en vechtlust vielen de medewerkers van Nice 2 Be Nice 4 Gambia op. Na goede verhalen over OIM Orthopedie te hebben gehoord, klopten zij in 2012 aan bij de vestiging in Noordwijkerhout. Kort daarna kwam Katty voor het eerst naar Nederland waar een prothese werd aangemeten. Dat was voor haar een openbaring, vertelt oprichtster Anneke Assendelft van Nice 2 Be Nice 4 Gambia: “Katty liep dagelijks gemiddeld tien kilometer met krukken door de woestijn dus deze prothese zette haar leven, op een positieve manier, op z’n kop. Ik kan me nog goed herinneren dat ze ook meteen een lange broek wilde kopen omdat ze die jarenlang niet had kunnen dragen. Katty was in de zevende hemel met haar prothese.”

Nieuwe prothese

Omdat zelfs de beste prothese zo nu en dan onderhoud nodig heeft, was het na zes jaar hard nodig dat er een keer goed naar gekeken werd. Daarnaast knelde de koker en waren enkele onderdelen versleten. En dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat Katty er dagelijks vele kilometers op onverharde wegen mee loopt. Anneke haalde Katty daarom weer een paar weken naar Nederland. Tijdens de eerste afspraak bij Orthopedisch adviseur Willem Wesenbeek bleek dat er een geheel nieuwe prothese moest komen. Na enkele afspraken is deze bijna klaar. Willem kwam op het idee om de oude prothese op te knappen zodat deze als noodmodel kan dienen. In overleg met Anneke is afgesproken dat zij de nieuwe prothese om de twee jaar meeneemt vanuit Gambia zodat deze in Noordwijkerhout een onderhoudsbeurt krijgt. Daar is Katty ontzettend blij mee. “We willen OIM Orthopedie bedanken voor de geweldige service. Niets is bij jullie onmogelijk en Willem denkt elke keer zo goed mee,” vertelt Anneke. “Voor Katty maakt een goede prothese een wereld van verschil en wij vinden het super dat jullie daaraan willen bijdragen!”