Skiduim / bandletsel Skiduim / bandletsel

Skiduim / bandletsel

Bij een skiduim verrekt, verslapt of scheurt de gewrichtsband aan de binnenkant van je duim. Als de gewrichtsband beschadigt, kan het onderste gewricht van je duim instabiel worden. Deze aandoening heet een skiduim omdat bij ongeveer 10% van alle ski-ongelukken sprake is van dit letsel. Een skiduim komt vaak voor. Men gaat er echter vaak te laat mee naar de dokter, waardoor instabiliteit ontstaat in het onderste duimgewricht.

Kenmerken en symptomen

  • pijnlijk en gezwollen onderste duimgewricht;
  • minder kracht in je duim;
  • naast een zwelling kan je duim ook verkleurt zijn aan de binnenkant;
  • het onderste bot van de duim verschuift soms.

Oorzaken

  • Chronisch: telkens werkzaamheden uitvoeren waarbij je duim op dezelfde manier wordt belast. De band verslapt uiteindelijk, wat kan leiden tot een instabiel gewricht en functiebeperking.
  • Acuut: een harde, naar buiten gerichte kracht op het onderste gewricht van je duim. Denk aan een duim die bij het skiën achter de skistok blijft hangen of een bal die met hoge snelheid tegen een uitgestrekte duim aan komt. Door de kracht op het gewricht beschadigd of scheurt de band. 

Behandeling

Je huisarts kan testen hoe ernstig het bandletsel is. Als er sprake is van verrekking of inscheuring van de gewrichtsband, dan is een operatie niet nodig. Je huisarts kan je dan doorverwijzen naar een van onze orthopedisch instrumentmakers die een spalk voor je maakt. Deze orthese buigt het onderste duimgewricht naar binnen en voorkomt spanning op de gewrichtsband.