Tennisarm of golfarm Tennisarm of golfarm

Tennis- of golfarm

Bij een tennis- of golfarm heb je last van de strekspieren van de onderarm aan de elleboog. De strekspieren zijn overbelast en de pezen zijn ontstoken. Bij een tennisarm gaat het om de aanhechting aan de buiten-bovenkant van de elleboog. Strekken doet pijn. Bij een golfersarm zit de overbelasting aan de binnen-onderzijde van de elleboog. Hierbij doet buigen pijn.

Een tennisarm en een golfarm zijn typische sportblessures. Daar komen de namen ook vandaan. Bij 80% van de mensen met een tennis- of golfarm sport ontstaat de blessure echter niet door sporten. 

Kenmerken en symptomen

Je voelt een pijnlijke plek aan rond het bot aan de buitenkant van je elleboog (tennisarm) of aan de binnenste elleboogknobbel (golfarm). Hoe meer je de elleboog en onderarm gebruikt, hoe meer de pijn toeneemt. Strekken of buigen van de pols is pijnlijk.

Oorzaak

  • overbelasting

Behandeling

Een tennis- en een golfarm voelen pijnlijk aan, maar zijn niet schadelijk. Het letsel geneest meestal vanzelf. Het kan wel een jaar duren voordat de pijn helemaal weg is. De klacht moet bij de bron worden aangepakt: overbelasting moet voorkomen worden. Een bandage kan je hierbij helpen. De orthese geeft druk op de onderarmspieren om zo de pijn rondom de elleboog te verlichten. Je huisarts kan je hiervoor doorverwijzen naar een van onze orthopedisch instrumentmakers.

Ook als de pijn te erg wordt, kun je een afspraak maken met je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut of een injectie geven met een ontstekingsremmend middel.