Peesontsteking aan het polsgewricht Peesontsteking aan het polsgewricht

Peesontsteking aan het polsgewricht

Je pezen zorgen voor de aanhechting van spieren van je onderarm aan je pols of hand. Door overmatig gebruik of belastende oefeningen kunnen ontstekingen ontstaan in de peesschede.

Kenmerken en symptomen

  • je pols is pijnlijk als je er druk op uitoefent;
  • bij onvoldoende rust ontstaat er een constante, intense pijn;
  • je pols kan zwellen en stijf worden en warm aanvoelen.

Oorzaken

Je gebruikt je polsen voortdurend bij allerlei activiteiten. Je pezen vangen veel bewegingen op. Als je steeds dezelfde bewegingen maakt, kunnen je pezen overbelast raken. Denk aan typen, het gebruik van een computermuis, productielijnen in fabrieken, het werken achter een naaimachine of sporten als bowlen en tennis.

Behandeling

Rust is het belangrijkste medicijn bij een peesontsteking aan het polsgewricht. Een brace kan helpen je pols te ondersteunen en immobiliseren. Voor een polsbrace kun je bij een van onze orthopedisch instrumentmakers terecht. De huisarts kan je hiervoor doorverwijzen.

Zelf kun je alvast de eerste dagen elk uur 20 minuten lang ijs op je pols leggen. De zwelling vermindert dan en de pijn neemt af. Als de pijn verdwenen is, kun je voorzichtig met zachte bewegingen proberen in hoeverre je de pols weer kunt gebruiken. De kracht in je pols zal steeds meer toenemen.