Craniosynostose Craniosynostose

Craniosynostose

Bij craniosynostose verbenen of vergroeien de schedelnaden. Eén of meer naden van de verschillende platen in de schedel sluiten te vroeg. Bij kinderen zijn de naden nog niet verbeend. Dit zorgt ervoor dat het hoofdje flexibeler is tijdens de geboorte. De platen kunnen dan nog bewegen. De schedelnaden zorgen er ook voor dat de verschillende schedelplaten kunnen groeien. Zijn deze volgroeid, dan sluiten de naden. Bij een te vroege sluiten van de naden (craniosynostose) raken de groeiende hersenen bekneld. De druk in het hoofd kan stijgen.

Kenmerken en symptomen

Als de schedelnaden te vroeg sluiten, gebeurt dit al voor de geboorte. Het kind wordt geboren met een afwijkende schedelvorm. Er zijn verschillende vormen van craniosynostose. Het verschil zit in welke van de schedelnaden gesloten is.

Oorzaken

De oorzaak van craniosynostose is niet bekend.

Behandeling

Bij verhoogde hersendruk is een operatie nodig. Hierbij wordt de schedelnaad geopend. Daarnaast zijn uitgebreide correcties nodig. Op jonge leeftijd is dit vaak een schedeldakreconstructie. Je behandelend arts kan je naar ons doorverwijzen voor een redressiehelm voor je kind.  De redressiehelm stimuleert de groei van het hoofd in een meer symmetrische vorm.