Lichte scheefstand wervels Lichte scheefstand wervels

Lichte scheefstand wervels

Een lichte scheefstand in één van de wervels uit je wervelkolom wordt ook wel subluxatie genoemd. Hierdoor kunnen de zenuwen in je nek geïrriteerd of ontstoken worden of zelfs bekneld raken. Dat veroorzaakt pijn door je hele lichaam. Je lichaam heeft elke dag te maken met veel verschillende krachten, denk aan vallen, tillen of ongevallen. Soms raakt ons lichaam overbelast en ontstaat er spierbeschadiging of een verschuiving in de wervelkolom. De wervelkolom is flexibel, maar daar zit wel een grens aan. Wordt die grens overschreden, dan verschuift de wervel uit zijn normale positie (subluxatie).

Kenmerken en symptomen

  • Geïrriteerde, ontstoken of knelde zenuwen;
  • Pijn in je nek, hoofd, schouder, elleboog, arm, pol, hand of vinger;
  • Een beperkt gevoel in je ledematen;
  • Tintelingen;
  • Gevoelloosheid.

Oorzaken

Een subluxatie kan al tijdens de geboorte ontstaan. Wanneer een kind nood heeft tijdens de geboorte, kunnen de zenuwen in de wervelkolom bekneld raken. Een kind kan hierdoor later veel last hebben van leerproblemen,hoofdpijn of zicht- en gehoorproblemen. Een lichte subluxatie kan ook optreden door overbelasting van je lichaam, door teveel tillen of een ongeval.

Behandeling

Bij een lichte subluxatie kan een halskraag je nek ondersteunen. Je huisarts kan je hiervoor doorverwijzen naar een van onze orthopedisch adviseurs. In de halskraag zitten verstevigingen die je wervels ondersteunen.