ZIP prothese

ZIP staat voor 'Zwolse Isala Prothese'. Het is een onderbeenprothese die wij hebben ontwikkeld samen met de revalidatieafdeling van de Isalaklinieken in Zwolle. Het voordeel van de ZIP is dat deze ter plekke aangelegd wordt direct na de gipssteltbehandeling door je orthopedisch adviseur. Dit is een tijdelijke prothese waarmee de knie weer kan buigen. Deze ZIP kan soms tot een half jaar na de operatie worden gebruikt. Een zeer acceptabele levensduur aangezien de stomp in het eerste half jaar nog veel verandert. Dit komt omdat de spiermassa en het vocht in de stomp dan nog afnemen. De ZIP kan tijdens deze fase goed aangepast worden.

Wat zijn de voordelen van een ZIP prothese?

 • meteen na de amputatie proberen wij de prothese passend te maken
 • al zo'n 4 tot 6 weken na je amputatie oefen je met een zogenaamde steltprothese. Met een ander type prothese is dat veelal later, als de stomp meer gevormd is.
 • je bent sneller 'op de been' wat voor je algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid beter is

Wanneer een ZIP prothese?

In principe is een ZIP geschikt voor iedereen met een onderbeenamputatie. In enkele gevallen is een ZIP niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je lichaam geen compressie (druk) verdraagt of als de stomp erg lang is.

Onderdelen van de ZIP prothese

 • een koker van polyester (Delta Cast): een lichtgewicht kunststof dat ook wordt gebruikt op de gipskamer bij fracturen
 • een buis
 • een prothesevoet
 • een elastische kniekous (of touwfixatie) waarmee de ZIP wordt gefixeerd aan je stomp
 • je eigen schoen (een veterschoen met een hakhoogte van 1,5 - 2,5 cm heeft onze voorkeur)

Je draagt tussen de koker en je stomp een siliconen hoes, een zogenaamde 'liner'. Als je de koker en de liner niet draagt dan heb je een elastische stompkous om je stomp.

Het maken van een ZIP prothese

De ZIP wordt gemaakt door een van onze orthopedisch instrumentmakers en een gipsverbandmeester. De orthopedisch instrumentmaker meet de omvang van de stomp voor de juiste maat liner. Een liner is een soort rubberen sok die over de stomp komt en in de ZIP wordt gedragen.

Het maken van de ZIP prothese in 3 stappen

 1. Het maken van de koker. Dit is het gedeelte waar de stomp in komt. 
 2. De voet en de buis aan de koker bevestigen en afwerken.
 3. Het op de juiste wijze afstellen van de ZIP door de instrumentmaker en uitleg geven.