Spiekbriefje Spiekbriefje

Spiekbriefje voor je eerste therapeutisch elastische kousen

Als je je goed voorbereidt op je eerste afspraak, kan onze TEK adviseur je beter helpen en ga je tevreden naar huis. Om je op weg te helpen, hebben we een spiekbriefje voor je gemaakt.

Vragen die veel mensen stellen bij een eerste afspraak

1. Ik heb een verwijsbrief van de huisarts of een specialist, maar wat heb ik nu en waarom krijg ik steunkousen voorgeschreven?

2. Wat is het verschil tussen steunkousen en therapeutisch elastische kousen?

3. Hoe werken de therapeutisch elastische kousen medisch gezien, wat doen ze eigenlijk?

4. Welke keuze heb ik qua kleuren en soorten steunkousen?

5. Wanneer krijg ik mijn therapeutisch elastische kousen?

6. Worden mijn therapeutisch elastische steunkousen vergoed?

7. Hoe lang gaan therapeutisch elastische kousen mee?

8. Welke manieren zijn er om het aan- en uittrekken makkelijker te maken?

Misschien vind je het fijn om een aantal van deze vragen op te schrijven. Dan vergeet je ze niet te stellen. Eventueel kun je ook de antwoorden van onze adviseur noteren. Dan kun je die later nog eens rustig teruglezen.

Aandoeningen en (belangen)verenigingen

Lymfoedeem of Lipoedeem

Bij lymfoedeem heb je een ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Bij lipoedeem is de opbouw van vetcellen op speciale locaties gestoord met vaak bijkomende spierzwakte, gewichtstoename en vochtophoping.

NL Net is een actieve club en hét patiëntenplatform voor mensen die te maken hebben met lymfoedeem of lipoedeem.

Spataderen

Onder een spatader (varices) verstaan we een verwijde ader waarin de aderkleppen slecht functioneren. De website van De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie(NVDV)  geeft veel uitleg over spataderen.

Trombose

Bij trombose raakt een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. Kijk eens op de website van de Trombosestichting. Zij zetten zich in voor een toekomst zonder tromboseleed en hebben uitstekende voorlichting.

Chronische veneuze insufficiëntie (cvi)

Eigenlijk is C.V.I. een verzamelnaam voor allerlei verschijnselen en problemen waarbij de aders minder goed functioneren. Het is een progressieve aandoening waarvan de symptomen sterk verschillen van persoon tot persoon. Een eerste uiting is vaak pijnlijke en ‘zware’ benen. Daardoor kunnen de voeten en onderbenen opzwellen (oedeem). In een volgend stadium worden de uitgezette vaatjes zichtbaar als dunne bezemrijsvarices en de grotere aderen als kronkelende blauwachtige spataders, die vaak goed zichtbaar zijn onder de huid. Harteraad is de belangenvereniging en het expertisecentrum voor mensen met hart- vaatproblemen.

Contact

Zit je nog met vragen vóór je eerste afspraak? Neem dan contact op met de vestiging waar je je afspraak hebt.