Runners knee

Runners knee

Een runners knee is een typische overbelastingsblessure die ontstaat bij hardlopers, wielrenners of andere sporten waarbij je je knieën veel gebruikt. 

Kenmerken en symptomen

Je hebt pijn aan de buiten/bovenzijde (lateraal) van je knie. Hier komt een aantal spieren, pezen en je peesplaat samen op één plek. Vlak boven deze aanhechting zit een klein uitsteeksel van het bot, dat wrijving met de pezen kan opleveren en kan gaan irriteren. Dit geeft pijnklachten als gevolg van overbelasting.

Oorzaken

  • te snelle trainingsopbouw;
  • verkeerde loopschoenen;
  • lopen op oneffen terrein;
  • O-benen.

Behandeling

Een goed trainingsadvies met de juiste rek- en strekoefeningen kan je helpen de runnersknee te behandelen en in de toekomst te voorkomen. Mochten de klachten blijven aanhouden, dan kan je behandelend arts je doorverwijzen voor verder onderzoek naar een van onze podotherapeuten of orthopedisch schoentechnici.

De podotherapeut kan door middel van medical taping je pijnklachten verminderen of verhelpen. Als vervolgbehandeling kan een steunzool gemaakt worden om je knie te ontlasten. Onze podotherapeuten werken bij behandeling van een runnersknee nauw samen met een manueel en/of fysiotherapeut

De orthopedisch schoentechnicus kan een goede afwikkeling met een hakafronding aan je schoen maken. Hiermee verklein je de kans dat je klachten terug komen.