Slijmbeursontsteking knie Slijmbeursontsteking knie

Slijmbeursontsteking knie

Een slijmbeursontsteking aan je knie (bursitis) wordt ook wel een huisvrouwenknie, patersknie, of stoffeerdersknie genoemd. Het gaat om een ontsteking van de slijmbeurs direct voor je knieschijf. Slijmbeurzen zijn stootkussentjes die zich bevinden in de buurt van grote gewrichten zoals de schouder, elleboog, heup en knie. Hun functie is het beschermen van de huid of een pees tegen het bot. Door voortdurende irritatie kan zo'n slijmbeurs (of bursa) ontstoken raken.
De term huisvrouwenknie stamt uit de tijd dat huisvrouwen nog een paar keer per week op de knieën gingen om vloeren te dweilen of het parket in de was te zetten.

Kenmerken en symptomen

  • je kniegewricht of de omgeving daarvan is pijnlijk, gezwollen en rood;
  • het is moeilijk om je knie te bewegen.

Oorzaken

Door irritatie en overbelasting raakt de slijmbeurs van de knie ontstoken. Een val kan overigens hetzelfde effect teweeg brengen. 

Behandeling

Is er alleen sprake van een ontsteking, dan is een nat verband om de knie meestal afdoende. Daarbij is het belangrijk om de knie te ontzien, dus niet knielen en de knie niet maximaal buigen. Soms kunnen ontstekingsremmende medicijnen, zoals pillen of een injectie de ontsteking remmen of genezen. Een softbrace kan het gewricht eventueel ontlasten. Wanneer sprake is van een chronisch ontstoken slijmbeurs, moet de slijmbeurs operatief worden verwijderd.