Verstuikingen / gescheurde kruisbanden Verstuikingen / gescheurde kruisbanden

Verstuikingen / gescheurde kruisbanden

Bij verstuiking van je knie zijn je ligamenten of kruisbanden beschadigd. Je kniegewricht heeft 4 belangrijke ligamenten: je voorste kruisband, je achterste kruisband, het mediale collaterale ligament en het laterale collaterale ligament. Deze banden verbinden de botten van je boven- en onderbeen aan het kniegewricht.

Kenmerken en symptomen

Knieverstuikingen zijn onder te verdelen in drie graden: mild, matig en ernstig. Bij een milde knieverstuiking heb je kleine scheurtjes in je banden. Je kunt je knie gewoon bewegen.

Bij een matige verstuiking zijn de banden gedeeltelijk gescheurd. Tijdens staan en lopen voel je af en toe pijn. Een ernstige verstuiking betekent dat de banden volledig gescheurd zijn. Je knie is instabiel.

De symptomen variëren bij de verschillende ligamenten. Welke band (gedeeltelijk) er ook scheurt, pijn en zwelling treden altijd op.

Oorzaken

  • verdraaien van de knie;
  • een verkeerde beweging tijdens het sporten;
  • overstrekking van het been;
  • knieschijf uit de kom.

Behandeling

Het eerste advies is om het RICE protocol aanhouden: R = rust, I = ijs, C = compressie (drukverband) en E = elevatie (omhoog houden). Je huisarts kan je medicijnen geven om de pijn te verlichten en je doorverwijzen naar een van onze orthopedisch instrumentmakers voor een brace. De brace ontlast de banden, vermindert de rotatie in je knie en biedt stabiliteit. Afhankelijk van de ernst en de plaats van de verstuiking zal je knieschijf binnen 4 weken (mild) tot 8 maanden (ernstig) herstellen.