Voorste kruisbandblessures/bandinstabiliteit Voorste kruisbandblessures/bandinstabiliteit

Voorste kruisbandblessures/bandinstabiliteit

Aan de binnenkant van je knie zitten twee kruisbanden die ervoor zorgen dat je onderbeen niet wegschiet van je bovenbeen. De voorste kruisband verhindert dat het scheenbeen voorwaarts wegschiet en de achterste kruisband verhindert dat het scheenbeen achterwaarts wegschiet. Bij de meeste knieblessures heb je een probleem met je voorste kruisband. Deze kan verdraaid of verzwikt zijn.

Kenmerken en symptomen

  • verdraaiing/verzwikking;
  • knappend gevoel;
  • vocht in de knie;
  • instabiliteit.

Oorzaken

Bij een verdraaiing van de knie, zoals bij voetballers en skiërs vaak voorkomt, kan de voorste kruisband verscheuren. Soms scheuren ook de andere banden en de meniscus. Dit is een ernstig letsel, want daardoor kan de knie instabiel worden.

Behandeling

Behandeling van voorste kruisbandblessures begint meestal met fysiotherapie. De functie van de knie wordt weer voorzichtig opgebouwd. Een operatie is meestal niet nodig. In sommige gevallen kan een brace helpen, bijvoorbeeld bij patiënten die tijdens het sporten instabiliteitklachten ervaren. Je behandelend arts kan je hiervoor doorverwijzen naar een van onze orthopedisch instrumentmakers.