Veelgestelde vragen over steunkousen

 • Wanneer moet ik een steunkous laten meten?

  Wanneer je klachten hebt zoals spataderen, dikke benen of vermoeide benen, is het verstandig eens langs je huisarts te gaan. De huisarts beoordeelt dan of het dragen van een kous je klachten kan oplossen of verbeteren. 

 • Kan ik een steunkous krijgen zonder voet?

  Nee, een kous zonder voet zou onvoldoende werkzaam zijn. Je kunt bij ons kousen laten aanmeten met open teen of gesloten teen, tot aan de lies of tot de knie.

 • Bestaat er ook een enkelkous?

  Nee, een kous tot de enkel zou onvoldoende steun geven. Je kunt bij ons kousen laten aanmeten met open teen of gesloten teen, tot aan de lies of tot de knie.

 • Welke klasse steunkousen levert OIM Orthopedie?
  • Klasse 2: gemiddelde druk; rond de 20-30 mmHg
  • Klasse 3: hoge druk; rond de 30-40 mmHg
  • Klasse 4: zeer hoge druk; hoger dan 40 mmHg
 • Welk merk steunkousen levert OIM Orthopedie?

  Wij leveren kousen van het merk BSN (Jobst) en Juzo.

 • Wat is het verschil in kwaliteit tussen een maatwerkkous en een confectiekous?

  Er is geen verschil in kwaliteit. In principe leveren wij een confectiekous, die in veel verschillende maten leverbaar is. Alleen wanneer jouw maat te veel afwijkt van de standaard confectiemaat wordt speciaal op jouw maat een maatwerkkous gebreid.

 • Wat is een rondbreikous en wat is een vlakbreikous?

  Een rondbreikous is als het ware rond gebreid. Er zitten geen naden in de kous. Een rondbreikous krijgt zijn vorm doordat de dwarsdraden op spanning zijn getrokken.

  Een vlakbreikous is een kous met een naad. Deze is gemeerderd (ruimer) en geminderd (strakker) op plekken waar het nodig is.

 • Wat heb ik nodig om steunkousen te laten aanmeten?

  Een verwijsbrief van je huisarts waar jouw medische indicatie (je klachten of aandoening) op staat vermeld.

 • Worden mijn steunkousen vergoed?

  Ja, met een verwijsbrief van je huisarts worden steunkousen vanaf klasse 2 vergoed via de basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat iedereen bij iedere zorgverzekeraar een verplicht eigen risico heeft. Dat betekent dat de kosten pas daadwerkelijk vergoed worden nadat je het volledige verplicht eigen risico hebt betaald. Wij dienen de factuur in bij je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar stuurt je een factuur wanneer je je eigen risico nog niet volledig hebt betaald.

 • Heeft OIM Orthopedie ook hulpmiddelen om mijn steunkousen aan te trekken?

  Ja, we hebben diverse aantrekhulpen in ons assortiment. Om een geschikt hulpmiddel voor je uit te zoeken kun je een afspraak met ons maken.

 • Heeft OIM Orthopedie ook hulpmiddelen om mijn steunkousen uit te trekken?

  Ja, we hebben diverse uittrekhulpen in ons assortiment. Om een geschikt hulpmiddel voor je uit te zoeken kun je een afspraak met ons maken.

 • Mijn nieuwe steunkousen zitten veel strakker dan de vorige. Hoe kan dat?

  Het tijdig vervangen van je steunkousen is erg belangrijk. De gemiddelde gebruiksduur van steunkousen is een jaar. Oude steunkousen hebben door veelvuldig dragen een groot deel van hun druk verloren en daarmee hun therapeutische waarde. Nieuwe steunkousen voelen strakker aan om het been, omdat ze optimaal op druk zijn. De werking is dan weer gegarandeerd.

 • Waarom heb ik met steunkousen aan last van koude voeten?

  De warmtehuishouding kan verstoord zijn, doordat steunkousen de kleine oppervlakkige huidvaatjes leegdrukken. Dit kan echter geen kwaad voor je benen of de bloedcirculatie.

 • Als ik mijn steunkousen uit doe heb ik kort daarna soms zo'n jeuk. Hoe komt dit?

  Na het uittrekken van je steunkousen vullen de kleine oppervlakkige huidvaatjes zich weer met bloed. Dit kan kortdurend jeuk veroorzaken. Het verdwijnt meestal vanzelf na ongeveer 15 minuten. Gebruik eventueel talkpoeder om de jeuk te verlichten en probeer niet te krabben!

 • Waarom heb ik zo'n droge huid en wat kan ik hieraan doen?

  Mensen met aderproblemen in de benen hebben vaak last van een droge huid. Door de verminderde bloeddoorstroming krijgen de buitenste huidlagen vaak te weinig voedingsstoffen. Het aan- en uittrekken van steunkousen maakt je huid ook droger. Je kunt je huid verzorgen met speciale verzorgende crèmes. Doe dit bij voorkeur 's avonds, nadat je de steunkousen hebt uitgetrokken. Let er wel op dat 's morgens geen crème- of zalfresten op je been aanwezig zijn als je de steunkousen aantrekt, omdat dit de steunkousen aantast. 

 • Ik heb steunkousen tot de knie, maar die zijn te lang. Mag ik nu de bovenrand omslaan?

  Dit mag beslist niet, omdat dit stuwing veroorzaakt. De druk in een steunkous neemt af van de enkel richting knie (of hoger), zodat het bloed in de aderen in de goede richting (naar het hart) wordt verplaatst. Als je de bovenrand van de steunkous omslaat, wordt de druk op die plaats sterk verhoogd. Dit is ook waarom er nooit plooien in een steunkous op het been mogen zitten; deze dien je glad te strijken. Vaak zijn steunkousen niet te lang, maar worden ze te hoog opgetrokken. Trek bij het aantrekken niet te hard aan de steunkous en verdeel deze goed over het been. Voor het glad strijken en het verdelen zijn speciale kousenhandschoenen bij ons verkrijgbaar.
  Ben je ondanks deze maatregel nog steeds van mening dat de steunkousen te lang zijn, maak dan een afspraak met ons.

 • Waarom mag ik mijn steunkousen 's nachts niet aanhouden?

  Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.

 • Ik ga op vakantie naar een warm land. Moet ik mijn steunkousen dan ook steeds dragen?

  Ja, juist als het warm weer is hebben je aderen de steun van je steunkousen extra hard nodig. Door de warmte verwijden de beenvaten zich, waardoor een goede bloedafvoer richting het hart moeilijk wordt. Er kan meer vocht uit de aderen treden en je enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden. De warmte maakt het dragen van steunkousen dus extra nodig.

 • Helpen steunkousen bij spataderen?

  Steunkousen verminderen de klachten van spataderen. Spataderen zijn bloedvaten die vlak onder het oppervlak liggen. Ze zijn in de breedte uitgerekt en vaak ook gedraaid doordat de kleppen niet goed werken. Steunkousen geven compressiedruk van buiten op je aderen en ondersteunen op deze manier je doorbloeding. De compressiedruk laat de vaatkleppen weer goed sluiten, waardoor je bloed gemakkelijker naar je longen en hart getransporteerd wordt. Steunkousen werken preventief, dus het helpt als je er op tijd mee begint.

 • Hoe ontstaan spataderen?

  Bij spataderen werken de bloedvatklepjes in de verwijde bloedvatvaatwand niet goed. Hierdoor stroomt het bloed niet optimaal door. Je spieren, huid en zenuwen krijgen te weinig voedingsstoffen, met serieuze schade tot gevolg. Deze schade kan niet meer herstellen en is permanent. 

 • Hoe komt het dat mijn bloedvatkleppen niet meer werken?

  Kleppen in je bloedvaten kunnen minder goed gaan werken wanneer je een langere periode weinig beweegt. Bijvoorbeeld vanwege een zwangerschap, het ouder worden of omdat je veel staat of juist zit. Ook overgewicht is een belangrijke bron van problemen in de doorbloeding.

 • Hoeveel compressiedruk heb ik nodig?

  Er zijn steunkousen met een lichte en zwaardere druk (compressie). Heb je al spataderen en zwaardere klachten of weet je niet wat je het beste kunt gebruiken? Raadpleeg dan je huisarts voordat je iets aanschaft. Het kan zijn dat je een steunkous met een zwaardere drukklasse (klasse KKL2 of CCL2) nodig hebt. De huisarts kan je hiervoor naar ons doorverwijzen. 

 • Wanneer loop ik risico op het krijgen van spataderen?

  Van invloed op het krijgen van spataderen zijn:

  • leeftijd 
  • overgewicht
  • zwangerschap
  • erfelijkheid
  • vaak lang stil staan of zitten
  • ziekten of een trauma
 • Hoe kan ik preventief spataderen tegengaan en/of voorkomen?

  Het belangrijkste is veel bewegen. Zorg ervoor dat je niet lang stil zit en zet jezelf ertoe regelmatig je lichaam uit te dagen in een gezonde houding en activiteit. Draag zo min mogelijk hoge hakken want dit brengt je natuurlijke lichaamshouding uit balans. Let op je gewicht en draag regelmatig steunkousen.

 • Wat is de werking van steunkousen?

  Graduele compressiekousen geven druk op je benen zoals een buitenband van je fiets op de binnenband. Gradueel betekent dat de druk beneden in de benen het hoogst is, net boven de enkel. Hoe hoger om het been, hoe lager de druk. De graduele compressie zorgt voor een betere afvoer van je bloed en vocht. Het opzwellen van je benen en voeten wordt hiermee actief tegengegaan.

 • Wat zijn de voordelen voor het dragen van steunkousen?

  Wanneer je compressiekousen draagt, merk je dat je klachten verminderen. De compressiekousen geven een comfortabele steun. Tevens helpen de kousen preventief tegen het verergeren van spataderen. Bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap.

 • Mogen steunkousen in de wasmachine?

  Steunkousen kun je op 40 graden wassen in de wasmachine met een vloeibaar fijnwasmiddel of met de hand. Rol de steunkousen na het wassen in een handdoek zodat het overtollige vocht eruit wordt gedrukt, want de kousen mogen niet op hoge toeren worden gecentrifugeerd. Bijna al onze leveranciers raden het gebruik van wasverzachter ten strengste af. Gebruik dus geen wasverzachter. 

 • Mogen steunkousen in de wasdroger?

  Steunkousen mogen niet in de wasdroger, omdat in de steunkousen elastaan verwerkt is. Dit kan niet tegen de temperatuur van een wasdroger. Bij verhitting wordt de compressie minder en daarom mag je de kousen ook niet strijken en bij of over de verwarming hangen.

 • Kan ik mijn steunkousen aanhouden tijdens het hardlopen?

  Ja, je kunt je kousen ook gebruiken tijdens het hardlopen.

 • Kan ik bij jullie zwangerschapskousen kopen?

  Wij meten op voorschrift van je arts zwangerschapskousen vanaf klasse 2 bij je aan.

 • Mag ik mijn steunkousen binnenstebuiten dragen?

  Ja, dat mag. Als je bijvoorbeeld veel last hebt van de siliconenboord, mag je de kousen binnenstebuiten dragen. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor de therapeutische werking van de kousen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag per mail of neem contact op met één van onze vestigingen.