Heupdysplasie
Je heupgewricht is een kogelgewricht. De kop van je dijbeen kan draaien in een kom. Als de heupkop onvoldoende overdekt is door de heupkom spreken we van heupdysplasie. De kom is dan onvoldoende ontwikkeld, waardoor het heupgewricht niet goed werkt.
Kenmerken en symptomen
Na de geboorte zie je als ouders niet direct of je baby heupdysplasie heeft. Als het vaker voorkomt in je familie, kan de consultatiearts je baby direct onderzoeken. Ongelijke beenlengte of een extra bilplooi laten soms zien dat het kind een afwijking heeft aan het heupgewricht.
Oorzaken
Een precieze oorzaak van heupdysplasie is niet bekend. De volgende factoren vergroten de kans op een heupdysplasie:
- veel aangeboren heupafwijkingen in de familie;
- het kind lag voor geboorte in een stuitligging;
- het kind heeft ook een andere aangeboren afwijking als een open ruggetje of klompvoetje.
Behandeling
Soms is na de geboorte al te zien of een baby heupdysplasie heeft. Dit is te zien aan lengteverschil tussen de beentjes of een extra bilplooi. Na 4 of 5 maanden kun je ook een röntgenfoto laten maken. Eerder heeft dit geen nut: het heupgewricht bestaat dan nog voornamelijk uit kraakbeen en dat is niet zichtbaar op een röntgenfoto. Hoe eerder de afwijking ontdekt wordt, hoe beter men deze kan behandelen. Wij bieden verschillende bandages en orthesen voor de heupjes van jouw baby. Samen met een van onze orthopedisch adviseur bespreek je welk hulpmiddel het beste bij jouw kindje past. De orthese of bandage zorgt ervoor dat de heupgewrichten herpositioneren.