Morbus Scheuermann

Morbus Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is een groeistoornis in het borstgedeelte van de wervelkolom. De ziekte ontstaat in de pubertijd, vooral bij jongens. Het kraakbeen aan de voorzijde van de borstwervels wordt niet omgezet in bot. Daardoor zakken deze wervels een beetje in en ontstaat een kromme rug. De ziekte kan een aantal jaren duren, maar is meestal niet ernstig.

Kenmerken en symptomen

Vaak merken patiënten helemaal niet dat ze de ziekte van Scheuermann hebben. Hun houding verandert iets, maar ze hebben verder geen klachten. Af en toe komen verschijnselen als vermoeidheid en spierstijfheid voor. Zodra de pubertijd voorbij is, verdwijnt ook de ziekte. De restafwijkingen blijven alleen over.

Oorzaken

Een duidelijke oorzaak is nog niet bekend. Wel is aangetoond dat er een verband is tussen een groeistoornis van de wervelschijven, weinig afstand tussen de wervelschijven en abnormale plaatsing van de wervellichamen ten opzichte van elkaar. Verder komt de ziekte vaker bij sporters voor dan bij niet-sporters.

Behandeling

Als je in de pubertijd last heb van Morbus Scheuermann is het verstandig geen sporten te beoefenen waar je een kromming in je rug moet maken, zoals bij roeien, judo en hockey. Zwemmen is wel aan te raden. Bij een ernstige aandoening kan je huisarts je doorverwijzen naar een van onze orthopedisch adviseurs voor een korset. Het korset houdt verslechtering zoveel mogelijk tegen tijdens je groei.