Bolle rug (kyfose) Bolle rug (kyfose)

Bolle rug (kyfose)

Een kyfose is een (abnormale) kromming van de wervelkolom naar voren. Een ernstige vorm van kyfose uit zich als een 'bochel'.

Kenmerken en symptomen

De normale gezonde wervelkolom vertoont een lichte kromming naar voren in het borstgedeelte. In het lende- en halsgedeelte zit een buiging naar achteren. Bij een sterkere kromming dan normaal wordt gesproken van kyfose.

Oorzaken

De aandoening kan aangeboren zijn of een gevolg van een slappe houding, een verandering in de tussenwervelschijven, een ouderdomsstoornis, de ziekte van Bechterew zijn of voorkomen na een infectie of wervelbreuk.

Door een botontkalking (op bijvoorbeeld oudere leeftijd) kunnen wigvormige wervels ontstaan. Door het vooral aan de voorzijde inzakken, kunnen (oudere) mensen meer voorovergebogen gaan lopen. Neemt het kalkgehalte van wervellichamen af of zakken de tussenwervelschijven in, dan wordt iemand kleiner.

Behandeling

Een rollator kan je steun geven bij het lopen. Houdingstherapie kan je ook helpen flexibeler te bewegen. Eventueel kan je huisarts je doorverwijzen naar een van onze orthopedisch adviseurs voor een korset. Een korset gaat verslechtering tegen.