Spondylitis/spondylose Spondylitis/spondylose

Spondylitis/spondylose

Cervicale spondylitis en spondylose worden vaak door elkaar gebruikt. Beide aandoeningen bevinden zich in de wervelkolom, maar zijn wel verschillend.

Spondylose komt vrij vaak voor, vooral bij mensen boven de 50 jaar. Als je ouder wordt slijten de zachte weefsels van je wervelkolom en beschermen de ruggengraat niet meer tegen beschadiging. De botten en zenuwen worden kwetsbaarder. Typische pijnlijke aandoeningen die hierdoor ontstaan zijn een hernia of spinale stenose waarbij (de zenuwen van) het ruggenmerg bekneld raken.

Spondylitis is zeldzamer en komt voor op iedere leeftijd. Bij spondylitis heb je een ontsteking aan de gewrichten in je wervelkolom. Tussen je wervels zitten scharnierachtige verbindingen, de facetgewrichten, waardoor je wervelkolom kan buigen en bewegen. Door de ontstekingen vormt zich littekenweefsel tussen de wervels. Dat weefsel wordt uiteindelijk omgevormd tot bot. Door deze verbening kan je wervelkolom krom groeien.

Kenmerken en symptomen

Bij spondylitis voel je in het begin een zeurende, doffe pijn en stijfheid laag in je rug, billen en de achterkant van je bovenbenen. Vooral 's ochtends na het opstaan voel je pijn en stijfheid. In een later stadium kun je je rug ook minder goed bewegen. Er kunnen ontstekingen optreden bij andere gewrichten, zoals in je knieën, enkels, polsen of zelfs je ogen.

Bij spondylose heb je rugpijn, vooral bij langdurig staan, zitten, buigen of tillen. Ook bij spondylose is je rug vooral 's ochtends pijnlijk en stijf.

Oorzaken

De oorzaak van spondylitis is onbekend. Spondylitis komt zelden voor. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol. Daarnaast bestaat het vermoeden dat bepaalde bacteriële infecties in je lichaam aanleiding kunnen zijn voor het ontstaan van spondylitis.

Spondylose ontstaat meestal door ouderdom. Ook langdurige overbelasting van de wervelkolom kan een oorzaak zijn, evenals andere al aanwezige wervelaandoeningen als artrose.

Behandeling

Scans en röntgenfoto's kunnen uitwijzen of je spondylitis hebt. De verbening van de gewrichten is daarop te zien. De ziekte is niet te genezen, maar een goede behandeling kan de klachten wel verminderen. Bewegen is goed, rust juist niet. Het is belangrijk je rug recht te houden, zodat je rug mindier snel verstijft in een kromme houding. Je huisarts kan je hiervoor doorverwijzen naar een oefentherapeut of fysiotherapeut.

Bij spondylose is gedoseerde rust belangrijk. Rust niet te veel en niet te weinig. Ook hierbij kan een fysiotherapeut of oefentherapeut je helpen. In sommige gevallen is een operatie nodig. Als patiënten ernstig beperkt zijn in het dagelijks leven kan er bijvoorbeeld een stukje van het materiaal van de tussenwervelschijf worden weggehaald of worden wervels aan elkaar worden vast gezet. Wij hebben verschillende korsetten die je wervelkolom uitrekken om de druk op je wervelkolom te beperken. Ook verminderen de korsetten je bewegingsvrijheid, om rustmomenten te garanderen.

Heb je last van je nek, dan kan een van onze orthopedisch instrumentmakers een zachte nekkraag bij je aanmeten. De nekkraag zorgt voor stabiliteit. Je arts kan je doorverwijzen naar een van onze orthopedisch instrumentmakers.