Artrose Artrose

Artrose

Heb je stijve gewrichten en veel pijn? Zijn je gewrichten stram bij het opstaan en worden activiteiten als traplopen of uit de auto stappen steeds moeilijker? Worden in de loop van de dag je gewrichten steeds stijver of kraken ze? Artrose is een andere benaming voor arthrosis deformans; een chronische aandoening waarbij het kraakbeen in je gewrichten in kwaliteit achteruit gaat. In het dagelijks leven wordt het ook wel 'slijtage' genoemd. Artrose kun je op iedere leeftijd krijgen.

Kenmerken en symptomen

Kraakbeen is een zacht materiaal dat werkt als schokdemper voor je gewrichten. Het zorgt dat je gewrichten soepel blijven. Als de kwaliteit afneemt door beschadiging of wanneer het kraakbeen dunner wordt, verdwijnt langzaam maar zeker ook de schokdempende werking. Dat kan vervelende consequenties hebben voor bijvoorbeeld de gewrichten van je voeten. Bewegen wordt pijnlijk en je krijgt de neiging om het gewricht steeds minder te gaan bewegen. Dit veroorzaakt weer dat je stijf wordt en dat je spieren slapper worden.

In een later stadium van de artrose kan een gewricht ontstoken raken. Het ziet dan rood en is warm en gezwollen. Ook kan de stand van de botten veranderen, bijvoorbeeld van je bekken. Dat kan weer invloed hebben op de belasting van de gewrichten van je knieën of voeten.       

Oorzaken

Primaire artrose zijn die vormen van artrose waarvoor geen aanwijsbare oorzaak is. Deze vorm van artrose komt vaak voor bij ouderen.

Secundaire artrose wordt veroorzaakt door een aantal externe factoren:

 • heftige ontstekingen en infecties in en rondom het gewricht kan het kraakbeen aantasten;
 • een ongeluk of blessure waarbij weefsel in het gewricht is beschadigd;
 • continu overbelasting van de gewrichten, bijvoorbeeld door overgewicht;
 • een aangeboren scheefstand van je gewrichten;
 • artrose van de enkel kan komen door te veel sporten, overbelasting of een ongeluk. Maar het kan ook erfelijk zijn door te slappe gewrichtsbanden;
 • artrose in de tenen door langdurige belasting of van te lang lopen op verkeerde schoenen. Soms is de aandoening aangeboren;
 • artrose in de voet komt het meeste voor rondom de middenvoet en in teengewrichtjes.

Behandeling

Als de klachten door artrose lang aanhouden of verergeren, kun je contact opnemen met je huisarts. Hij kan medicijnen voorschrijven of je doorverwijzen naar een van onze orthopedisch instrumentmakers voor een spalk. Bewegen is belangrijk bij artrose, maar je hand mag beslist niet overbelast raken. Een spalk zorg voor effectieve ontlasting en ondersteuning van het polsgewricht en je duim. De orthopedisch instrumentmaker kan ook een nekkraag voor je maken. De nekkraag corrigeert de houding van je hoofd gedeeltelijk, gaat pijnklachten tegen en voorkomt dat je verkeerde bewegingen maakt.

Bij artrose is de kans op extra eeltvorming en likdoorns groot. Laat je voeten daarom regelmatig behandelen door een medisch pedicure.

Draag gemakkelijke schoenen die voldoende steun geven. Wanneer je voeten pijn doen in normale schoenen, is het raadzaam om de huisarts te raadplegen voor een verwijzing naar de podotherapeut en/of orthopedisch schoentechnicus. Deze kan na een uitgebreid voetonderzoek de juiste aanpassing maken. Dit kan bijvoorbeeld een op maat gemaakte steunzool zijn, een aanpassing aan een confectieschoen of een (semi-)orthopedische schoen.
De stand in de gewrichten kan extra pijn veroorzaken. Om deze pijn te verminderen kan het aanmeten van een orthese (bijvoorbeeld voor de knie of de vingers) helpen. Overleg met je huisarts of specialist. Die kan je naar ons doorverwijzen.

Tips

 • Draag leren schoenen, leren schoenen ventileren beter.
 • Kies voor brede schoenen met een buigzame rubber zool die meehelpt bij afwikkeling van de voet.
 • Pas op voor knellende schoenen.
 • Kies schoenen met een stevig hielstuk, zonder stiknaden op de wreef.
 • Let op een hakhoogte van maximaal drie centimeter.