Cerebrale parese (CP)
Cerebrale parese wordt ook wel infantiele encefalopathie genoemd en wordt vaak afgekort tot CP. Cerebrale parese is een aandoening waarbij kinderen moeite hebben met bewegen. Deze stoornis is ontstaan door een hersenbeschadiging, die voor het eerste levensjaar heeft plaatsgevonden. In Nederland krijgen ongeveer 150 tot 250 kinderen per jaar de diagnose CP. Het is een verzamelnaam voor een groot aantal soorten aandoeningen, variërend van heel licht tot heel ernstig.
Kenmerken en symptomen
- lage spierspanning tijdens de eerste levensmaanden;
- gebalde vuistjes tijdens de eerste levensmaanden;
- tijdens het eerste en tweede levensjaar neemt de spierspanning toe, waardoor spasticiteit ontstaat;
- voorkeurshand: als je cerebrale parese hebt, heb je de neiging om alles met dezelfde hand te doen en de andere hand niet te gebruiken;
- ontwikkelingsachterstand. Later rollen, kruipen, zitten, lopen, enzovoorts dan andere kinderen;
- problemen met praten, horen, zien en leren;
- groeiproblemen;
- epilepsie.
Er zijn drie verschillende typen van cerebrale paresen die hun eigen symptomen hebben:
- Spastische cerebrale parese: komt het meest voor. Je hebt last van spierstijfheid, oftewel spasticiteit.
- Dyskinetische cerebrale parese: je hebt last van ongewilde bewegingen.
- Atactische cerebrale parese: je hebt problemen met het coördineren van bewegingen en problemen met je evenwicht.
Welk type cerebrale parese je krijgt door de hersenbeschadiging is afhankelijk van de plaats van de beschadiging. Hoe ernstig de klachten en verschijnselen zijn en welke optreden, is afhankelijk van de plaats van de hersenbeschadiging, wanneer deze is opgetreden en hoe groot de beschadiging is.
Oorzaken
Cerebrale parese wordt veroorzaakt door een beschadiging van je hersenen. Er zijn verschillende oorzaken, echter nog niet alle oorzaken zijn gevonden.
- beschadiging van de hersenen voor, tijdens of kort na de geboorte, als gevolg van zuurstofgebrek;
- te vroeg geboren;
- te laag geboortegewicht;
- ziekte of andere problemen tijdens de zwangerschap;
- ongeval of hersenziekte na de geboorte.
Behandeling
Het ziektebeeld is bij kinderen met CP heel divers en vraagt om een specialistische aanpak. De revalidatiearts stelt een behandelplan op voor je kind en schakelt diverse specialisten in. Zeer waarschijnlijk ook een orthopedisch instrumentmaker die gespecialiseerd is in het maken van spalken. Onze vestiging OIM Orthopedie in Noordwijkerhout is gespecialiseerd in het vervaardigen van deze spalken. Onze andere vestigingen maken gebruik van deze gespecialiseerde kennis.
Ook een orthopedisch schoentechnicus kan je kind helpen door speciale orthopedische schoenen te maken. Bij forse standafwijkingen en balansproblemen bij spasticiteit kan het nodig zijn een schoen breder te maken. Dit kan niet in een spalk worden verwerkt.